fbpx

U nemilosrdnoj borbi za vlast HDZ ne misli na posljedice vlastitih politika

Bojana Hribljan i Mirando Mrsic_11.5., foto: Ratko Mavar

Članovi stranke Demokrati na čelu s predsjednikom Mirandom Mrsićem, potpredsjednicima Bojanom Hribljan i Aleksandrom Horvatom danas su, ispred Hrvatskog sabora, poručili kako HDZ sve radi kako bi očuvao vlast, ne misleći na posljedice vlastitih politika koje će se prelomiti preko leđa građanki i građana.

Upućujući oštru kritiku o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna i aktualnoj političkoj situaciji u zemlji dali su i prijedloge za nužne rezove kako bi se sanirale štete dugogodišnjeg nemara HDZ-a i korona pandemije. Mrsić je kazao kako je ovo kriza neslućenih razmjera, za koju ćemo štete zbrajati tek na kraju. Naglasio je kako će tsunami efekt zahvatiti sve svjetske ekonomije, a da Hrvatska nije spremna uhvatiti se u koštac s trenutnom krizom, posebno dok je na vlasti koruptivni HDZ i dok javni dug raste sa 73% na 86,7% BDP-a.

„Od lipnja možemo očekivati povećanje nezaposlenosti u privatnom sektoru, a još veće udare od rane jeseni. Posebno kad se vidi koliko je turizam podbacio. A podbacit će više nego što trenutna Vlada RH nagovještava. Njihove sadašnje kvazi umirujuće prognoze imaju jedinu svrhu, a to je promocija pred izbore što je čista obmana građanki i građana.“ – upozorio je Mrsić.

Istaknuo je kako je sada pravo vrijeme za izjednačavanje prava branitelja s pravima ostalih građanki i građana što će umanjiti stigmatizaciju i jaz koji se godinama ciljano gradi u društvu. „Svi su se istinski branitelji borili primarno za našu Hrvatsku u kojoj i njihova djeca mogu normalno i sretno živjeti. Sigurno ne žele da se njihov status koristi kao izborni spin HDZ-a kojem je primarni interes napuniti vlastite džepove.“ – naglasio je Mrsić.

„Znam da građani imaju razumijevanje da se braniteljima isplaćuje invalidnina, no nužno je braniteljske i povlaštene mirovine izdvojiti iz mirovinskog sustava”, kazao je Mrsić. Smatra kako bi mirovine iz rada trebale pratiti realni razvoj gospodarstva, a povlaštene mirovine bi trebale pratiti proračunska povećanja. Posebno je naglasio kako se Demokrati zalažu za otpuštanje svih nepotrebno zaposlenih u mandatu Karamarka i Plenkovića, narodski znane uhljebe.

Hribljan je upozorila kako zdravstveni sustav diše na škrge godinama, a zbog korona pandemije i s ovim rebalansom teško će se oporaviti. Navela je da će povećanje za zdravstvo, u ovom rebalansu, od dodatnih 100-tinjak milijuna kuna, jedva pokrpati rupe protuepidemijskih mjera što neće biti dovoljno za normalnu zdravstvenu zaštitu, a kamoli za još jedan val korona pandemije. Između ostaloga, oštro je upozorila kako se HDZ, u očuvanju vlasti, ne usudi dirati Vatikanske ugovore koje bi sada bilo ljudski i politički mudro, dijelom korigirati, a dijelom suspendirati. „Sigurni smo da bi Crkva imala puno razumijevanje za odluku Vlade. Posebno kada bi sredstva usmjerili na socijalne programe za osobe koje su ostale bez posla.“ – poručila je Hribljan.

S posebnim naglaskom podržala je djecu i roditelje koji su, uz kriza pandemiju i potres u Zagrebu, suočeni s najnemilosrdnijom politikom ikada u povijesti obrazovanja, a sve pod vodstvom HDZ-a. Kazala je kako je nestručno i krajnje nemilosrdno bilo koristiti djecu i roditelje za testiranje učinaka korona pandemije na predstojeće izbore.

Horvat se posebno osvrnuo na gospodarski sektor te je poručio kako bi odlučna Vlada koja potiče ciklus rasta te stvarno brine o svojim poslodavcima, radnicama i radnicima, odmah ukinula 80% neporeznih nameta, a za petinu neporeznih opterećenja smanjila bi uplate poduzeća za polovicu. Ujedno bi ukinula obvezno članstvo u HGK i pretvorila ju u pravu vanjskotrgovinsku, izvoznu komoru kakve imaju sve one države koje žele povećati svoj izvoz i prisustvo na međunarodnim tržištima. „HDZ-u je bitnije voditi računa o hrpi uhljeba i čuvanju njihove arhitekture vlasti na svim razinama, umjesto o nužno potrebnom ciklusu rasta gospodarstva i zaštiti radnica i radnika.“ – poručio je Horvat.

Prozvao je trenutnu Vladu s pitanjima zbog čega nije u ušla u vlasničku strukturu velikih tvrtki kojima su dani milijunski poticaji i zašto se isplaćuju potpore za isplatu plaća tvrtkama koje su u prvoj polovici godine isplatili dividendu. „Tražimo, u ime hrvatskih građanki i građana, objavu podatka o poduzećima koja su do danas isplatili dividende i bonuse, a istovremeno tražili i dobili javna sredstva za plaće radnika.“ – zaključio je Horvat.

„Pozivam sve građanke i građane da na izborima kažu glasno NE HDZ-u jer vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Ni korona pandemija ne može zamaskirati stvarnu sliku HDZ-a. Treba nam odvažna i stabilna Vlada koja je spremna napraviti sustavne rezove, nužne reforme i zatvoriti pipu korupciji. I zato pozivam sve stranke od centra na lijevo za stvaranje progresivnog saveza jer je nužno skinuti HDZ s trona. Jedino zajednički to možemo učiniti.“ – kazao je Mrsić, predsjednik Demokrata i saborski zastupnik.

 

Fotografija: Bojana Hribljan i Mirando Mrsic, autor: Ratko Mavar

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *