fbpx

Pismo Miranda Mrsića povodom povrtka djece u škole i vrtiće

Ilustracija djece u školi i vrtiću, izvor: @pressfoto, freepik.com

U ponedjeljak je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić uputio pismo djeci, mladima, kao i svim roditeljima, prosvjetnim radnicama i radnicima, zaposlenicama i zaposlenicima u vrtićima povodom povratka u škole i vrtiće.

 

Draga djeco, naše mlade učenice i učenici, studentice i studenti,

Znam da je ova godina za vas bila iznimno gruba, rado bih da nije. Rado bih da se niste suočili s korona pandemijom, niti s potresom u Zagrebu. Ovo je vrijeme koje testira ljudsku snagu, i malih i velikih. No, nemojte posustati!

Budite i dalje veseli, radosni, razigrani i radoznali. Smijeh i radost su lijek! Ako vas je strah ili ako ste ljuti, to je sasvim prirodno. Razgovarajte s vašim roditeljima, učiteljicama i učiteljima, prijateljicama i prijateljima, ne skrivajte kada vam je teško, a širite i dalje svoju dječju i mladenačku radost.

Vaši roditelji, učiteljice i učitelji upoznali su vas kako trenutno moramo malo pripaziti u našim druženjima. Poslušajte ih jer ćemo svi zajedno premostiti ovu korona pandemiju i zacijeliti rane nakon potresa. Neka, ove velike brige, ostanu u našoj prošlosti. Okrenimo se prema dobrom i uspješnom završetku školske godine i predstojećim ljetnim praznicima.

Budite mi veseli i zdravi!

 

Dragi roditelji, prosvjetne djelatnice i djelatnici, zaposlenice i zaposlenici vrtića,

Školska 2019./2020. godina po brojnim stvarima nije tipična školska godina. U to smo se uvjerili u više navrata. Zato, svima želim što ljepši povratak u školske klupe i vrtiće, i da nastavite školsku godinu s osmijehom, obnovljenom energijom i optimizmom.

Trenutačno je epidemiološko stanje u Republici Hrvatskoj dobro. U tom kontekstu pozdravljam ublažavanje mjera protiv koronavirusa. Međutim, moram iskazati zabrinutost načinom i brzinom kojom se to odvija, pogotovo u Zagrebu kojeg je nedavno zadesio jak potres u kojem je stradalo dosta obrazovnih objekata na području grada i danas su opasni po život. Nedovoljno dobra suradnja Grada Zagreba i Ministarstva znanosti i obrazovanja, mnoge je roditelje dovela u stanje zbunjenosti. Vlada Republike Hrvatske je zaobišla preuzimanje bilo kakve odgovornosti za siguran povratak učenica i učenika u školu, i djece u vrtiće, tako da je na roditelje prebacila lopticu. Takav stav Vlade smatram kukavičkim.

Upravo najavljene obrasce koji roditelji trebaju popunjavati pri dovođenju djeteta u školu ili vrtić, vidim kao primarnim problemom radi činjenice da krši osnovna načela Opće uredbe o zaštiti podataka. Koja je uopće svrha tih obrazaca? Na kojim pravnim temeljima se temelji obrada podataka? Škole i vrtići nisu dobili sve potrebne upute, a roditelji ne raspolažu s adekvatnim informacijama o obradi podataka.

Stava sam kako je nemoguće organizirati kvalitetnu nastavu po epidemiološkim uputama, zato je bilo bolje razvijati nastavu na daljinu, djecu ostaviti kući, kao što je to slučaj dosad bio, a Vlada je morala u dogovoru s poslodavcima omogućiti roditeljima rad od doma, sve do kraja tekuće školske godine. A ljetne mjesece posvetiti novim načinom rada obrazovnih institucija u slučaju da nas zadesi drugi val koronavirusa.

Kao društvo smo pokazali da smo spremni za suradnju i u onim najtežim vremenima. Kako se znamo nositi s neizvjesnošću. Roditelji, vjerujem da se nalazite u nimalo ugodnoj situaciji svjesni činjenice da ste odgovorni i za svoje zdravlje u obitelji i na poslu, zdravlje djeteta ili djece u školi ili vrtiću, a onda i ostalih članova u domaćinstvu i oko vas. Puno je briga, a tako malo podrške i logičnih mjera.

Pronađimo snagu, budimo odgovorni. Izvucimo iz svega samo dobre pouke. Djeci maksimalno olakšajmo situaciju. Strah koji je potpuno opravdan moramo nadjačati. Budite podrška jedni drugima, jer su ljudi oko vas u istim i sličnim situacijama.

Svim roditeljima, nastavnicima, učiteljicama i učiteljima, nastavnom osoblju, odgajateljicama i odgajateljima, kao i zaposlenicama i zaposlenicima u vrtićima, veliko hvala za sve što činite u ovim teškim vremenima za naše najmlađe i na preuzimanju velike odgovornosti za razliku od ove Vlade koja je to propustila učiniti u trenutku kad je takvo što neophodno bilo!

Mirando Mrsić

 

Fotografija: Ilustracija djece u školi i vrtiću, izvor: @pressfoto, freepik.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *