fbpx

Prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece

Ustavni sud je u veljači 2017. godine dao rok od dvije godine da se donese novi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece jer postojeći datira iz 1978. te ga je potrebno uskladiti sa sadašnjim vremenom, terminološki i sadržajno.

Nedopustivo da Vlada ne poštuje odluku Ustavnog suda, pod izgovorom da je potrebno više vremena za izradu zakona. Ministar koji nije u stanju poštovati odluku Ustavnog suda mora biti smijenjen.

Ovaj zakon je dokaz da se zakon može donijeti na vrijeme, ako postoji, hrabrosti, volje i znanja.  Zakon koji je: Bez ograda, bez ograničenja i bez zadiranja u pravo žene na izbor!  

Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, koji Demokrati predlažu donosi sljedeće novosti u odnosu na postojeći Zakon:

 1. slobodni prekid trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske* dobi (postojeći zakon predviđa do 10. tjedna trudnoće)
 2. prekid trudnoće kao i sterilizacija i sredstva za sprečavanje začeća su plaćeni od strane HZZO u 100% iznosu,
 3. prekid trudnoće može se izvršiti samo u ugovornim ustanovama HZZO (privatnici isključeni),
 4. prekid trudnoće mora se osigurati u svim općim bolnicama, kliničkim bolnicama i kliničkim bolničkim centrima, a sve bolnice moraju imati mogućnost medikamentoznog i kirurškog prekida trudnoće,
 5. kirurški prekid trudnoće mora biti pod anestezijom,
 6. nema perioda mirovanja, ako su ispunjeni svi uvjeti prekid trudnoće se mora izvršiti odmah na zahtjev žene,
 7. nema savjetovanja, osim razgovora sa ginekologom,
 8. zahtjev za prekid trudnoće mogu podnijeti i maloljetnice s navršenih 16 godina bez pristanka roditelja,
 9. zdravstvene ustanove su dužne osigurati provođenje ovog zakona, a u slučaju priziva savjesti dužne su zaposliti na njegovo mjesto osobu koja nema priziv savjeti. Zdravstvene ustanove koje to ne osiguraju kaznit će se kaznom od pola milijuna kuna, a odgovorna osoba ustanove sa sto tisuća kuna,
 10. zakonom je propisano da je potrebno donijeti program edukacije seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje propisuju ministar zdravlja i ministar obrazovanja.

Hrvatska je uz Sloveniju jedina europska zemlja u kojoj se pobačaj na zahtjev žene može legalno obaviti do 10. tjedana od začeća. U većini zemalja prosjek je 12 tjedana (Austrija, Njemačka, Italija, Belgija, Norveška, Danska, Finska). Francuska propisuje 14 tjedana, Švedska 18 tjedana, a Engleska i Nizozemska čak u pojedinim slučajevima do 24 tjedna od začeća.

Stav Demokrata je jasan!

Žena ima pravo:

 • donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi
 • na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama
 • sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja
 • na bezbolan kirurški prekid trudnoće
 • na mogućnost izbora metode prekida trudnoće
 • na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti

Prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece možete pročitati ovdje: Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece

Začeće se događa od 14. do 28. dana od početka menstruacije i individualno je za svaku ženu ovisno o dužini trajanja menstruacije. Ako žena ima produženo trajanje menstruacije ili recimo policistične jajnike začeće se može dogoditi i iza 28. dana od početka menstruacije. Prema sadašnjem zakonu, ne prepoznaje se ta razlika. Naš prijedlog zakona određuje da se pravo na medicinski prekid trudnoće bez potrebe za dodatnim odobrenjima, ne određuje arbitrarno prema datumu zadnje menstruacije, nego prema stvarnom trajanju trudnoće određene gestacijskom dobi., odnosno 12 tjedana. Gestacijska dob se utvrđuje ultrazvučnim pregledom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *