fbpx

Mrsić: Pozivam DORH da reagira na ponašanje zastupnika Pernara

Dr. Mirando Mrsić

Predsjednik Demokrata, saborski zastupnik i liječnik, dr. Mirando Mrsić reagirao je na postupke zastupnika Pernara koji na društvenim mrežama dijeli opasne medicinske savjete. Mrsić napominje kako je nadriliječništvo kazneno djelo i da DORH mora reagirati.


Citirajući zakon, Mrsić je izjavio: „Državno odvjetništvo (DORH) bi trebao po službenoj dužnosti reagirati na postupke saborskog zastupnika Ivana Pernaru. Njegovi istupi na društvenim mrežama ugrožavaju zdravlje građana i trebaju biti sankcionirani. Kao liječnik, hematolog i javna osoba oštro osuđujem postupke Ivana Pernara i zahtijevam od njegove stranke da se javno ogradi od njegovih istupa. U protivnom, to znači da se slažu sa nadriliječništvom Ivana Pernara.”

Naglasio je „Biste li mi povjerovali da se leukemija ili limfom liječi grljenjem stabala ili trčanjem tri kruga oko zgrade i to u lijevu stranu? Ne biste! Zašto onda vjerujete jednom populistu kojem je jedini cilj da se domogne medija, da se vitaminom C i jabučnim octom liječi ozbiljna bolest poput gripe ili da se depresija liječi šetnjom šumom. Kao što trčanjem ne možete izliječiti leukemiju, tako se ni Pernarovim savjetima ne može izliječiti gripa ili depresija”.

Mrsić je na kraju upozorio roditelje da ne slušaju Pernara i rekao, „Pozivam sve koji su htjeli poslušati savjet zastupnika Pernara da u majčino mlijeko umiješaju vitamin C i time hrane svoje dijete da to ne čine jer mogu ozbiljno ugroziti život djeteta. Ne slušajte populiste i šarlatane, to vas može koštati života.“


Kazneni zakon – Nadriliječništvo

Članak 184.

(1) Tko se nemajući propisanu stručnu spremu bavi liječenjem ili pružanjem druge medicinske pomoći, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka izazvano znatno pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja druge osobe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  kod druge osobe izazvana teška tjelesna ozljeda ili prekid trudnoće, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(4) Ako je djelom iz stavka 1. ovoga članka  prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *