fbpx

Demokrati predstavili zakon kojim se na suvremen način uređuje pravo žene na prekid trudnoće

Demokrati su u Saboru predstavili svoj prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece prema kojemu žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, ima pravo na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama, ima pravo sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i ima pravo na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti.

Prijedlog zakona u Saboru su predstavili zastupnik i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan i članica Središnjeg odbora Demokrata Spomenka Avberšek. Demokrati su upozorili kako Vlada Andreja Plenkovića ne poštuje odluku Ustavnog suda i zbog toga su odlučili predložiti svoj zakon te su pozvali i ostale stranke u Saboru da ga podrže.

Vlada je imala dovoljno vremena, ali očito nema dovoljno hrabrosti i odlučnosti da pitanje prekida trudnoće uredi na suvremen i razuman način, bez ideoloških ograničenja i bez zadiranja u pravo žena na izbor. Demokrati smatraju da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati i da se pravo žene na izbor mora poštivati i unaprijediti u odnosu na zakonsko rješenje iz 1978., pa smo zato zimsku stanku u radu Sabora iskoristili za analizu europske prakse i pripremu prijedloga zakona kao što smo uostalom i najavili. Pokazali smo da je moguće pripremiti zakon, sada pozivamo sve političke stranke, pa i vladajuće, da pokažu razum i podrže prijedlog koji na suvremen i primjeren način uređuje pravo žena na izbor“ naglasio je Mrsić predstavljajući zakon.

Bojana Hribljan istaknula je kako je zakon nastao po uzoru na europske zakone i istaknula: „Naš stav je jasan. Žena ima pravo donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama i sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja. Ne želimo čitati o bolnim iskustvima žena i zato ovim Zakonom propisujemo što sve ginekolog mora obaviti prije medicinskog prekida trudnoće jer Žena ima pravo na bezbolan kirurški prekid trudnoće, mogućnost izbora metode prekida trudnoće i na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti“.

Spomenka Avberšek istaknula je da se ovim zakonom uređuje dva bitna elementa, a to je dostupnost medicinskog prekida trudnoće i pravo na priziv savjesti: „Sterilizacija i medicinski prekid trudnoće idu na teret HZZO-a i više se neće događati da imamo različite cijene u javnim bolnicama, što je nepravedno prema ženama. S druge strane jasno je propisano da bolnica mora osigurati uvjete za medicinski prekid trudnoće. Ne zadiremo u pravo na priziv savjesti, ali to treba urediti da se više ne događa da liječnik ima priziv savjesti u javnoj bolnici, dok nema u privatnoj poliklinici.

Demokrati pozivaju sve političke stranke, posebno lijevog centra da podrže prijedlog zakona koji poštuje pravo žene na izbor.

Pročitajte prijedlog zakona: Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *