fbpx

Prijedlog Zakona o obnovi Zagreba izborni smokvin list

Mirando Mrsic, predsjednik Demokrata i Renato petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, photo: Goran Stanzl - PIXSELL

Sto dana od potresa, a građani pogođeni potresom i dalje žive u strahu. Srećom, sve manje od slabijih potresa koji se i dalje ponavljaju, a sve više jer žive u neizvjesnosti kako će se obnavljati grad i hoće li preživjeti šetnju užim centrom Zagreba, istaknuo je Renato Petek, nezavisni kandidat na listi koalicije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti u I. izbornoj jedinici, lista broj 10.

Bandić, samoprozvani čovjekoljub, je na dan potresa i poslije njega pao na ispitu brige i empatičnosti za građanke i građane, a HDZ mu je u tome šutke asistirao. Uz veliku sporost i nesnalaženje oko onih hitnih intervencija i mjera poslije potresa, no sada na vidjelo dolazi stihijsko upravljanje gradom i njegovim resursima.“ – poručio je Petek.

Kada bi imali strateške odrednice i ciljeve kakav Zagreb želimo za deset ili dvadeset godina, a to trenutno nemamo, bilo bi jednostavnije planirati i prilagoditi obnovu Grada, kazao je. Nažalost, mi nemamo Zakon o obnovi Zagreba koji su HDZ, Milan Bandić, Most i SDP odgodili prijevremenim raspuštanjem Sabora, a niti dugoročne vizije što učiniti s centrom Zagreba.

Nužno je postaviti plan razvoja grada, s jasnim opredjeljenjem u gospodarskom dijelu i obnoviti Grad koji može postati moderna europska metropola. Sramotno je što ni nakon 100 dana od zagrebačkog potresa nit’ HDZ, niti’ Bandić ne uvažavaju potrebe žitelja glavnog grada i okolice. Zagrepčanke i Zagrepčane stjerali su u kut svojim neodgovornim ponašanjem i čistom političkom trgovinom, poručio je Petek.

Zakon koji je sada u savjetovanju je tipični zakon koji donosi HDZ i HNS, a u sukobu je s Milanom Bandićem. Milan Bandić želi kontrolirati sredstva i dati ta sredstva svojim prijateljima koji će obnavljati zgrade. Međutim tu ima jedan problem što Europska unija želi dati sredstva za obnovu Grada Zagreba i onda je pitanje kako će Milan Bandić dati ta sredstva svojim kumovima, prijateljima. Zakon koji je sada na javnoj raspravi ne rješava probleme građana, to je izborni smokvin list.“ – komentirao je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata.

Demokrati i Laburisti će predložiti zakon koji će ići za time da obnova Grada Zagreba bude financirana od Europske unije, Grada Zagreba i države – u omjeru 70% Europska unija, 15% grad i 15% država, naglasio je Mrsić. „Plaćamo najskuplji i najveći prirez u državi prema tome grad mora podmetnuti svoja leđa. Apsolutno smo protiv toga da građani svoja sredstva daju za obnovu zgrada, to mora učiniti grad, država sa sredstvima EU.“ – zaključio je Mrsić.

Glasajte 5. 7. za koaliciju Demokrata i Laburista, zaokružite listu broj 10. Mi smo ljudi koji će se u Saboru biti za to da se donese zakon koji će omogućiti da se obnovi Grad Zagreb da postane europska metropola, a i da građani kojima treba obnova grada i zgrada ne budu oni koji će to plaćati. To treba platiti država, Grad Zagreb i Europska unija, poručila je koalicija stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti.

Fotografija: Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata i Renato petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, photo: Goran Stanzl – PIXSELL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *