fbpx

HODači, žene odlučuju

Demokrati i Hrvatski laburisti poručili su: „HODači, žene odlučuju o svom tijelu, a vaš hod je govor mržnje koji umanjuje prava žena i lansira Hrvatsku iz 21. stoljeća u mračni srednji vijek.“

Danas su se na Cvjetnom trgu okupili članovi koalicije Demokrata i Hrvatskih laburista, a posebno su muški članovi odlučni u odgovornoj borbi za ženska prava jer smatraju kako se za prava jednakosti žena u Hrvatskoj trebaju, jednako i glasno, boriti i muškarci.

Noseći jasan transparent „HODači, ŽENE ODLUČUJU.“ Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista i načelnik Općine Fužine, Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i Damir Kajin, nezavisni kandidat, poručili su biračima da biraju odgovorno.

U podršci su im bile žene, članice stranaka i kandidatkinje na listama po izbornim jedinicama. Među njima bila je i Bojana Hribljan, potpredsjednica Demokrata i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije koja je ujedno prva na listi u II. Izbornoj jedinici koja broji osam žena od ukupno četrnaest kandidatkinja i kandidata.

Danas se verbalno spaljuje žene, fizički zlostavlja i diskriminira na radnom mjestu, a srednji vijek odavno je iza nas. Mi se borimo za jednaka prava svih žena, građanki i građana. Svi trebaju imati jednake šanse u obrazovanju, ista prava na zdravstvenu zaštitu, kao i jednake izglede za zapošljavanje i poslovanje, neovisno o spolu, dobi i socijalnom statusu.“ – kazala je Hribljan.

Kvazi Hodači za život nisu sposobni sagledati dalekosežne posljedice svog djelovanja komentirao je Bregovac. „Svojim djelovanjem potiču govor mržnje koji se odražava kroz nasilje u obiteljima i diskriminacijom na radnom mjestu. Kaznit ćemo oštro nasilje i modernizirat ćemo radno zakonodavstvo kako bi dodatno osnažili pravo na rad svim ženama i njihova jednaka prava na pravednu plaću.“ – naglasio je Bregovac.

Mrsić je upozorio kako je priziv savjesti postao epidemija na ginekološkim odjelima i nakaradan oblik pristupa ženama u društvu kojeg treba maknuti iz bolnica i ginekoloških ordinacija.

„Odgovorno tvrdim da bilo kakva zabrana prekida trudnoće vodi do razvoja crnog tržišta i iznimno nehigijenskih uvjeta koji bi bili pogubni za zdravlje žene. Kvalitetna edukacija, destigmatizacija seksualnosti i seksualnog zdravlja dio je preventivnih mjera jer ni jednoj ženi prekid trudnoće nije jednostavan i lagan čin. Ne smije se dopustiti da u Hrvatskoj narušimo demokratska načela i prava žena koja su okosnica razvoja društva.“ – naglasio je Mrsić, ujedno i liječnik onkolog.

Škore, Raspudići i svi muškarci slični njima jedno govore, a druga im pravila vrijede u kući. Po svemu sudeći, žene im drže i više od četiri kantuna kuće. Njihov politički rad bazira se na čistoj kalkulaciji i manipulaciji građankama i građanima koji emotivno okidaju na principima teškog patrijarhata za koje znamo da nam ništa dobro ne donose, niti potiču razvoj demokracije u Hrvatskoj.“ – kazao je Kajin.

Sloboda, solidarnost i ljudska prava načela su bez kojih nema demokracije za koja se borimo svaki dan, kazao je Petek. Napomenuo je kako je bitno da su građanke i građani slobodni u izražavanju, s punom slobodom iskazivanja svojih vjerskih, političkih, seksualnih i drugih različitosti.

„Sloboda izražavanja pojedinca je temelj demokracije. No, svijest o učincima vlastitog izražavanja je ključna jer tada znamo kada potičemo mržnju i raskol, a kada jasno potičemo razvoj i solidarnost koja nam omogućuje da budemo odgovorni pojedinci koji brinu i o onima koji iz zbog bilo kojeg zdravstvenog, ekonomskog, socijalnog razloga trebaju pomoć zajednice.“ – istaknuo je Petek.

Mrsić je ujedno savjetovao kako je i u vrijeme korona pandemije bitna pravovremena dijagnostika, posebno, ženama gdje je karcinom dojke jedna od najčešćih bolesti koje se mogu prevenirati i uspješno liječiti pravodobnim odlaskom liječniku. Komentirao je kako je tehnički ministar Beroš po političkom ključu zanemario pravo na dijagnostiku građankama i građanima u vrijeme korona pandemije što svjedoči o neučinkovitosti njegova rada.

Beroš je jednima dao mogućnost na zdravstvenu skrb, drugima je uzeo, jedni moraju u samoizolaciju, a drugi ne moraju. Nije zaštitio pravo jednakosti na zdravstvenu skrb za vrijeme korone, a kao pomoćnik ministra Kujundžića to je zanemarivao i prije korone dugim listama čekama.“, zaključio je Mrsić.

Ne treba vjerovati lažnim obećanjima ni lijevih i ni desnih, provjerite prije finalne odluke o izboru vašeg budućeg zastupnika u Saboru što su točno radili u proteklom razdoblju, a što je čista izborna promocija, poručili su Demokrati i Laburisti, pozivajući građanke i građane da biraju odgovorno.

Fotografija: Nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek, predsjednik Hrvatskih laburista David Bregovac, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, potpredsjednica stranke Demokrati Bojana Hribljan, tajnik Demokrata Davor Dobrović, nezavisni kandidat Damir Kajin, Kristina Kinda, članica Središnjeg odbora Demokrata Nada Boban, photo: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *