fbpx

Vratit ćemo Hrvatsku na glavne prometne pravce

Europska unija namijenila je 7,5 milijardi eura bespovratnih sredstava za koje Hrvatska nema programa kako ih utrošiti. To jasno govori koliko se loše upravlja državom, upozorio je Damir Kajin, nezavisni kandidat na listi koalicije Demokrata, Hrvatskih laburista i Liste za Rijeku.

Da bi taj novac iskoristili Istra, Rijeka i Primorsko-goranska županija moraju kandidirati projekte: željeznički tunel Učka da se istarske željeznice integriraju sa matičnim te da se spoje na europske koridore; obnova luka Rijeka, Bršica i Pula; izgradnja nizinske pruge Rijeka-Zagreb; sanacija Kaštjuna i Mariščine te izgradnja auto ceste Rijeka – Žuta Lokva“ – poručio je Kajin s riječkog Korza. Komentirao je kako bi se s ovim projektima, između ostaloga, otvorila nova radna mjesta, osigurao dugoročan i stabilan gospodarski razvoj, a povrh svega, Hrvatska bi bila vraćena na glavne prometne pravce Europe. „Ovako smo slijepo crijevo glavnih prometnih pravaca u Europi. Ne napredujemo, a ni HDZ, ni SDP nemaju jasnu strategiju razvoja kako osigurati da Hrvatska postane nezaobilazan prometni pravac Europe.“ – naglasio je Kajin.

Funkcionalno ujedinjavanje jedinica lokalne samouprave grada Rijeke i riječkog prstena u granicama bivše općine Rijeka je nužnost kako bismo osigurali razvoj riječkog kraja. „Besmislenost ove rascjepkanosti vidimo i u korona krizi kada ljudi nisu mogli do ljekarne na drugoj strani ceste, u trgovinu iza ugla i slično.“ – poručio je Zvonimir Peranić, riječki gradski vijećnik i član stranke Liste za Rijeku. Komentirao je kako je Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji u potpunosti ne upravlja svojim obalnim pojasom od Sušaka pa sve do 3. Maja. Tim prostorom sada upravlja državna ustanova Lučka uprava Rijeka. Osigurat ćemo da kompletan obalni pojas, koji se ne koristi za pretovar tereta i nije od strateškog interesa za RH, vrati gradu Rijeci, kazao je Peranić.

Gordana Vukoša, članica stranke Hrvatski laburisti, posebno se osvrnula na radnička prava, poglavito žena u radnom odnosu. Komentirala je kako se žene teže zapošljavaju, imaju manje plaće, rade u slabije plaćenim sektorima i u prosjeku rade više sati tjedno nego muškarci, jer osim rada na radnom mjestu, vode brigu o kućanstvu i obitelji te da su na poslu često izložene seksualnom i drugom uznemiravanju.

Sveprisutna spolna diskriminacija u radnom okruženju ženama onemogućava vertikalno napredovanje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2017.g. 60 posto žena su magistri znanosti, a 55 posto doktori znanosti, no veći broj zaposlenih na poslovima koji zahtijevaju takvo obrazovanje su muškarci. U Uprave tvrtki, nadzorne odbore i skupštine žene ne ulaze tako lako, to je muški svijet u kojem u Hrvatskoj žene sudjeluju od 13 do 16 posto.“ – istaknula je Vukoša.

Nažalost, uvriježeno je vjerovanje da su žene sposobnije odgajati djecu, a da muškarci trebaju imati vodeću ulogu, što se vidi i u brizi oko djece, gdje više od ¾ žena sudjeluje u svakodnevnoj brizi oko djece, dok to čini tek oko 50% muškaraca, a recentna politička retorika o umanjivanju prava žena je izvan svake pameti, kazala je Vukoša. Komentirala je i slabu zastupljenost žena u politici, gdje je svega 1/5 žena saborskih zastupnica, u Vladi RH su 4 žene, dok na čelu županija nema niti jedne žene. Pozvala je sve da se zaustavi siromaštvo svijesti jasnim stavom na izborima koja jamče jednakost hrvatskih građanki i građana po svim osnovama. Moramo osigurati da su naši građani jednaki pred zakonom i sudovima, u kojoj imaju jednakost obrazovnih šansi, jednaka prava na zdravstvenu zaštitu, jednake izglede za zapošljavanje i poslovanje, neovisno o spolu, dobi, socijalnom statusu, zaključila je Vukoša.

Trebamo odgovornu Hrvatsku 2.0 u kojoj će se riječi uskladiti s djelima. Trebamo odgovornost i hrabrost političara koji znaju povući prave poteze za korist svih hrvatskih građanki i građana. Izađite na izbore 5. srpnja, birajte odgovorno i glasajte za koaliciju Demokrati, Hrvatski Laburisti i Liste za Rijeku, lista broj 7 u VIII. izbornoj jedinici, poručili su.

Fotografija: Gordana Vukoša, Hrvatski laburisti, Damir Kajin, nezavisni kandidat na listi Demokrata i Hrvatskih laburista, Zvonimir Peranić, riječki gradski vijećnik i član stranke Lista za Rijeku i Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku, photo: Goran Kovačić – PIXSELL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *