fbpx

Plenković ignorira pravo žene da odlučuje o svom tijelu i zdravlju

Vrijeme je da Hrvatska nakon 1978. godine odluči u kojem smjeru želi ići, hoće li krenuti putem Poljske ili će poput većine članica EU na suveren način urediti pitanje prekida trudnoće, štiteći pravo žene da odlučuje o svom tijelu i zdravlju“ poručio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na konferenciji za medije u Saboru.

Mrsić je naglasio “Demokrati su 23. siječnja ove godine u hitnu proceduru uputili Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Iako je zakon upućen po hitnoj proceduri, mi do danas nismo dobili odgovor Vlade. Vlada šuti, godinu dana Plenković šuti, dok sve više žena odlazi iz Hrvatske u Sloveniju kako bi ostvarile svoje pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece.“

„Pravo žene na zbor se ne smije dovesti u pitanje i sramota je za Hrvatsku da nije bila u stanju od 1978 donijeti novi zakon, sramota je i da se pod izlikom „prigovora savjesti“ ženama uskraćuje njihovo Ustavno pravo. Mnogobrojni razgovori s udrugama, strukom, na okruglim stolovima potaknuli su nas da još jednom progovorimo o ovoj temi u Saboru.“ Naglasio je Mrsić

Spomenka Avberšek je naglasila kako je sve veći pritisak na žene od konzervativnih udruga i Crkve. Avberšek je naglasila„ Stav Demokrata je jasan! Žena ima pravo, donijeti odluku o prekidu trudnoće do navršenih 12 tjedana gestacijske dobi, na besplatan prekid trudnoće u svim javnim bolničkim ustanovama, sama odlučivati bez zadiranja u privatnost i obveze dodatnog savjetovanja, na bezbolan kirurški prekid trudnoće , na mogućnost izbora metode prekida trudnoće te na medicinsku pomoć liječnika bez priziva savjesti.

Mrsić je naglasio „Dok političke kukavice Plenković i Jandroković bježe od ovog pitanja, mnogobrojne žene prepuštene su teroru konzervativnih udruga, molitelja ispred bolnica i nefunkcionirajućeg zdravstvenog sustava. Vrijeme je da Hrvatska nakon 1978 godine odluči u kojem smjeru želi ići, hoće li krenuti putem Poljske ili će poput većine članica Europske unije na suveren način urediti pitanje prekida trudnoće, štiteći pravo žene da odlučuje o svom tijelu i zdravlju.

Predsjednik demokrata naglasio je kako će krenuti u skupljanje potpisa zastupnica i zastupnica da se prijedlog Demokrata uvrsti na dnevni red sjednice Sabora čim prije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *