fbpx

MRSIĆ: Žalosno je da se jaz u plaćama između radnika i radnica u Hrvatskoj sve veći

„Samo transparentna politika plaća može otkriti nejednakosti u sustavu plaća, i tako stvoriti pretpostavke za uklanjanje uzroka te pojave“. Izjavio je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na Okruglom stolu „Rodna ravnopravnost u politici plaća – problemi i moguća rješenja“ koji je održan danas u Saboru u organizaciji Kluba zastupnika HSS-a i Demokrata.

Okrugli stol otvorila je Marina Kasunić Peris, koordinatorica za rad i socijalnu politiku u Savjetu Demokrata koja je istaknula kako je „Svrha okruglog stola okupljanje svih zainteresiranih dionika kako bi se zajednički raspravilo o problemu nejednakosti plaća žena i muškaraca i dogovorile daljnje aktivnosti na suzbijanju te pojave“

Kasunić Peris je istaknula kako je Hrvatska jedna od rijetkih država članica EU-a koja u nacionalnom zakonodavstvu nema propisane mjere za uspostavu transparentne politike plaća koja bi pozitivno utjecala na jednaku plaću muškaraca i žena za jednak rad i istaknula „Upravo zbog navedenoga razloga, Demokrati će uputiti u saborsku proceduru Zakon o promicanju transparentnosti plaća kako bi se tim zakonom u određenom području odgovorilo na sve veću nejednakost među radnicima. Riječ je jednom od paketa Zakona kojim Demokrati žele utjecati na uspostavu politike plaća u Hrvatskoj.“

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, istaknula je kako godinama upozorava na ovaj problem i da su podaci poražavajući. „Posljednjih 29 godina žene čine većinu diplomiranih na visokim učilištima. (Od 2005. oko 60%.) no, na upravljačkim razinama u upravama, upravnim odborima i nadzornim odborima, žena je svega 24,25 posto prema istraživanju iz 2014.“ Pravobraniteljica je dodala, „Muškarci u prosjeku na godišnjoj razini zarade 13.572 kn više nego žene, odnosno 1,68 prosječne hrvatske bruto plaće više, a posebno je loše stanje u mirovinama gdje je jaz u mirovinama u RH između muškaraca i žena iznosi 21,6%“.

Milica Jovanović, ispred Hrvatske udruge poslodavaca, istaknula je kako je HUP svjestan ovih problema. „Istraživanja ukazuju kako poslodavci u kojima je ravnopravnost spolova zastupljena u većoj mjeri u njegovom vodstvu, potiču ravnopravnost kao jedan od strateških prioriteta. U kompanijama koje potiču ravnopravnost, vodstvo je uvjereno da poticanje ravnopravnosti utječe na pozitivne rezultate kompanije, financijski pokazatelji su bolji “

Ana Miličević Pezelj, iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske istaknula je kako je ova problem duboko ukorijenjen u društvo i da često događa da ljudi nisu uopće svjesni problema kod nejednakosti plaća. “Država tu ima veliku ulogu i bez dobre politike plaća i poštivanje smjernica EU i ostalih međunarodnih ugovora neće doći do pomaka. Mi u SSH već godinama upozoravamo da je ključ uspjeha u radu po mjeri čovjeka, a on sadržava; dobru plaću, zaštitu zdravlja, učenje i napredovanje, sigurnost radnog mjesta, pravo glasa na radnom mjestu i radno vrijeme koje će za cilj imati uskladiti poslovno i privatno.

Predstavljajući Prijedlog zakona, Kasunić Peris je istaknulaZakonom bi se uspostavio zakonodavni okvir kojim će se potaknuti transparentnost politike plaća na razini svakog poslodavca, čime će se stvoriti pretpostavke za zajedničko djelovanje radnika, sindikata i poslodavaca na suzbijanju razlike u plaćama. Demokrati će prije puštanja u proceduru zakon poslati svim zainteresiranima, a posebno sindikatima i HUP-u. Cilj na je dobiti povratne informacije od svih socijalnih partnera i onda pustiti zakon u proceduru“.

Zatvarajući okrugli stol, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić istaknuo je, „Drago mi je da je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas u Europskom parlamentu rekla kako je fokus Komisije na ravnopravnosti plaća i smanjenu jaza između plaća muškaraca i žena i njihovih odnosa na vodećim pozicijama.“

„Žalosno je da se jaz u plaćama između radnika i radnica u Hrvatskoj produbljuje, umjesto da se smanjuje. Ovo je društveni problem koji pogađa veliki dio građana Hrvatske i zato Demokrati žele otvoriti široku raspravu i nakon razgovora sa socijalnim partnerima uputiti ovaj prijedlog zakona u proceduru“ istaknuo je Mrsić na kraju Okruglog stola.

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici iz Instituta za razvoj tržišta rada, Sindikata novinara Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj, CESI i Pravnog fakulteta u Zagrebu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *