Ovako loš proračun nećemo podržati

Hrvatsko gospodarstvo, a onda i proračun za 2019. koji je predložen postaju ovisni isključivo o turizmu i EU fondovima, dakle o drugima. Industrijska proizvodnja stagnira i posljednji je čas da se upali crveni alarm prije nego kako su to nekad govorili u HDZ-u, “budemo u banani”. Prijedlog proračuna podsjeća na Sanadera i Šukera 2008. koji su tad govorili da je sve dobri i da nema razloga za brigu, a sjećamo se kako je to završilo. Već jednom nogom Plenković i Marić ovim proračunom stoje na kori banane i pitanje je vremena kad će se poskliznuti. Ne samo oni, nego svi mi.

Iz proračuna vidljivo je da se ne žele provesti nikakve reforme i da se nastavlja s politikom koja nas je dovela na začelje EU. Vlada je predstavila proračun za 2019. godinu koji se temelji na pretpostavci rasta BDP-a od 2.9 posto. Rast od 2.9 posto jedva pokriva inflaciju i najniži je u odnosu na nama usporedive zemlje. Navikli smo se na jednoznamenkasti rast BDP-a pa očito niti ova Vlada ne prima jasan signal da ekonomsku politiku treba mijenjati sada.

Prevencija je puno jeftinija od liječenja, te se već sada trebamo spremiti na period kada cijena nafte neće biti tako niska, niti će kamatne stope biti tako povoljne. U vrijeme kada je ekonomska situacija povoljnija, svaka odgovorna Vlada bi u proračunu predvidjela nužne reforme i za to osigurala sredstva. Ali to tako ne rade HDZ i partneri. Umjesto da se rast prihoda iskoristi za smanjenja na rashodovnoj strani i da se time smanji državni dug, povećanje prihoda iskoristit će se prema ustaljenoj praksi, za kupovinu naklonosti interesnih skupina. To je stara HDZ logika: troši dok možeš, netko drugi će platiti.

Navodno se provode reforme koje umanjuju porezno opterećenje poduzetnika, a istodobno drastično se povećavaju planirani prihodi u našoj jednoznamenkastoj ekonomiji. Takvo što je moguće očito samo u ministrovoj kuhinji jer je evidentno da je porezno opterećenje ostalo isto, a povećani prihodi se neće iskoristiti za smanjenje poreznih stopa nego za snažniji potrošnju države koju je u stvari trebalo reformirati.

Ukupni rashodi rastu za 7 milijardi kuna, od kojih bi oko 4 milijarde trebale doći iz EU fondova. Krajnje nategnuta priča s obzirom na loše povlačenje sredstava iz EU fondova proteklih godina. Nema garancije da će 2019. biti drugačije! Ovim proračunom država će se zadužiti za dodatne 4 milijarde kuna i time raste javni dug. To nije uravnoteženi proračun. Nebu pod oblake rastu troškovi za nabavku imovine koja nije specificirana. Dajemo 434 milijuna kuna za stare zrakoplove. Preko 100 milijuna više nego je ministar Krstičević najavio. Možda je PDV, a možda je nešto zapelo s tim poslom. Zdravstvo će i dalje dobivati silne milijarde, ali bez ikakvih planova za racionalizaciju i pojeftinjenje sustava. Tako je i u mirovinskom sustavu, sustavu socijalne skrbi.

Rast BDP u zdravoj ekonomiji trebao bi se temeljiti na izvozu i investicijama, ali cijena države mora biti značajno manja. Država se treba resetirati. Ovakav proračun je nemoguće opravdati, ali razlog zašto je ovakav je vrlo jednostavan. Sljedeće godine su izbori za EU parlament, te nam slijede predsjednički i parlamentarni izbori. To su nažalost izgubljene godine za Hrvatsku je ova Vlada odbija napraviti zdravorazumske poteze.

Proračun se može opisati u tri rečenice:

  1. Više novaca za nabavku imovine (a nemamo pojma koje), više novaca za uhljebljivanje i polovne skupe igračke ministra obrane.
  2. Više novaca za zdravstvo što je bez reforme bacanje novaca.
  3. Opet se više troši nego što imamo, opet se bježi od ključnih reformi jer je fotelja u Briselu bolja od ove u Banskim dvorima.

Zbog svega naveenog, Demokrati neće podržati predloženi proračun za 2019. godinu.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *