fbpx

Mrsić: Potrebno žurno donošenje Uredbe o naknadama plaća roditeljima dok djeca ne idu u škole i vrtiće – djeci treba zaštita roditelja, ne nastavnika

Povodom obavijesti premijera Andreja Plenkovića o zatvaranju svih vrtića i škola u Republici Hrvatskoj, Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata oštro osuđuje način na koji je premijer zamislio organizirati skrb za onu djecu za koju se njihovi roditelji, za vrijeme dok su na radnom mjestu, neće moći skrbiti dok su škole i vrtići zatvoreni.

Mrsić ujedno ističe da su Demokrati još prije dva dana zatražili od Vlade Republike Hrvatske predlaganje zakonskog rješenja kojim bi se roditeljima, koji nemaju kome povjeriti svoju djecu na čuvanje, omogućilo da uz naknadu plaće skrbe o svojoj djeci za vrijeme dok vrtići i škole ne rade.

No, umjesto implementacije primjera dobre prakse drugih država koje su takva zakonska rješenja već odavno stavila u funkciju, premijer poseže, za državu jeftinijim rješenjima, osiguravajući djeci čijim roditeljima poslodavac neće osigurati plaćeni dopust ili godišnji odmor ili rad od kuće, brigu u tim istim školama i vrtićima.

Na takav način neće se osigurati odgovarajuća zaštita djece od moguće zaraze.

Premijer očito niti ne razmišlja o nezavidnom položaju svakog onog roditelja koji bi za vrijeme ovih neizvjesnih vremena želio biti sa svojom djecom i zaštititi ih od moguće zaraze.

Ponavljamo, izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere, a država u ovim trenucima mora svakom djetetu na jednak način osigurati najadekvatniju zaštitu, a to je pod nadzorom svojih roditelja.

Dok su u drugim državama članicama EU-a ministri rada u punom pogonu, pitamo se što radi ministar Aladrović i zašto kasni s mjerama u resoru za koji je zadužen.

Stoga, ponovno zahtijevamo od premijera Andreja Plenkovića i ministra Aladrovića žurno donošenje Uredbe kojom će se roditeljima, za vrijeme dok su vrtići i škole zatvoreni, osigurati da uz naknadu plaće brinu o svojoj djeci sve dok postoji opasnost od širenja koronavirusom (COVID-19).

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *