fbpx

Demokrati: Apeliramo na poslodavce da osiguraju svu adekvatnu zaštitu za radnike u vrijeme epidemije, a Državni inspektorat mora provoditi nadzor

S obzirom na to da se u Hrvatskoj među građankama i građanima širi opasnost od zaraze koronavirusom, pa time i između radnica i radnika koji moraju biti na svojim radnim mjestima, politička tajnica Demokrata Marina Kasunić Peris zahtijeva od Državnog inspektorata da provede nadzor u području poštivanja mjera zaštite na radu posebice kod onih poslodavaca koji zapošljavaju radnice i radnike u djelatnostima koje su izložene kontaktima s građankama i građanima, kao npr. u djelatnostima trgovine, putničkoga prijevoza i ostalim sličnim djelatnostima.

Svakodnevno svjedočimo činjenici da radnici i radnice na svom radnom mjestu nisu u dovoljnoj mjeri zaštićeni na svom radnom mjestu te da svi poslodavci s jednakom ozbiljnošću ne pružaju radnicama i radnicima mjere zaštite na radu kojima bi se spriječilo širenje zaraze.

Posebice je to slučaj s pojedinim poslodavcima u djelatnosti trgovine. Svakodnevno viđamo da radnice i radnici koji rade u prehrambenim prodavaonicama, posebice na radnom mjestu blagajne, nemaju odgovarajuća zaštitna sredstva od moguće zaraze koronavirusom, iako im je poslodavac dužan osigurati adekvatnu zaštitu.

Imajući u vidu i nestašicu zaštitnih sredstava kao što su primjerice maske i dezinfekcijska sredstva, Kasunić Peris traži od Vlade RH da onim poslodavcima koji zaštitna sredstva nisu u mogućnosti osigurati – to uradi umjesto njih.

Svjesni smo činjenice da se i u ovako teškim okolnostima život mora nastaviti, i da radnice i radnici moraju dolaziti na posao, no svatko ima pravo biti zaštićen od mogućih rizika na radnom mjestu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *