Demokrati: Hrvatskim radnicama i radnicima van zemlje država treba omogućiti siguran povratak u domovinu

Imajući u vidu sve veću ozbiljnost situacije povezanu sa širenjem koronavirusa (COVID-19), Marina Kasunić Peris, politička tajnica Demokrata zahtijeva od ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića da pronađe odgovarajuća rješenja za položaj i status radnica i radnika koji su iz Hrvatske upućeni (izaslani) na rad u druge države članice EU-a, kojih u ovom trenutku ima oko 50.000.

Posebice se treba voditi računa o radnicama i radnicima koji su izaslani na rad u one države u kojima se zaraza virusom brzo širi.

Naime, smatramo da bi se hrvatskim radnicama i radnicima, posebice onima koji to sami žele, trebalo omogućiti siguran povratak u domovinu, kako bi u ovim neizvjesnim trenucima mogli biti sa svojim najmilijima te kako bi im se omogućilo da se pravovremeno udalje za mogućih potencijalnih žarišta širenja virusa.

Ujedno apeliramo na poslodavce da tim radnicama i radnicima omoguće korištenje plaćenog dopusta u dužem trajanju od onog koji je propisan Zakonom o radu, odnosno aktima koji obvezuju poslodavca.

S obzirom na interes radnica i radnika, ali i poslodavaca o mogućnostima rada od kuće, tražimo od ministra Aladrovića da na stranicama Ministarstva objavi upute o radu od kuće.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *