fbpx

Mrsić apelira na zagrebačke gradske vlasti: Pokrenite interventni uvoz ruskog Sputnika V, prije nego bude prekasno

Ilustracija - cjepivo, izvor: freepik.com

Predsjednik Demokrata i kandidat za gradonačelnika Zagreba Mirando Mrsić poziva Vladu RH i premijera Andreja Plenkovića da autonomno donesu odluku o interventnom uvozu ruskog cjepiva Sputnik V. U treći val epidemije ulazimo s dna europske ljestvice procijepljenosti i Hrvatska više nema vremena čekati. Također, apelira i na gradske vlasti predvođene Jelenom Pavičić Vukičević da Grad Zagreb također pokrene autonomni uvoz Sputnika V i to putem Gradskih ljekarni Zagreb.

Nemamo vremena za čekanje, politiziranje, migove iz Bruxellesa ili planiranje osobnih diplomatskih karijera. Hrvatska ulazi u treći val epidemije, na začelju smo ljestvice procijepljenosti, a u glavnom gradu Hrvatske cijepljeno je s dvije doze tek nešto više od 16 tisuća ljudi. Brojke su alarmantne, a pojavom novih sojeva poput britanskog koji se mnogostruko više širi bit će samo još gore ako Vlada i Grad Zagreb ne poduzmu hitne korake”, upozorava Mrsić.

Predlaže da se preko Gradskih ljekarni Zagreb pokrene nabava najmanje 500.000 doza ruskog cjepiva.

U Zagrebu se premalo građana cijepilo. Potreba za cjepivom je velika. Kao čovjek, liječnik i političar uvijek zdravlje građana stavljam na prvo mjesto”, poručuje Mrsić.

Rusija je već pokazala spremnost da nam ustupi cjepiva, a medicinski časopis The Lancet objavio je rezultate kliničkih testiranja ruskog cjepiva i prema tim podacima Sputnik V je siguran i učinkovit proizvod, koji bi mogao pomoći u suzbijanju pandemije Covida-19.

Vlada koja je u sredinom prošle objavila da je pobijedila pandemiju u međuvremenu se pokazala kao najlošija u Europi – od krivih procjena pri nabavi cjepiva do degutantnog cijepljenja obitelji članova stožera preko reda. Danas smo na dnu ljestvice procijepljenosti s tek 7 cijepljenih na 100 stanovnika i umjesto da se poduzmu hitne mjere i uvezu druga cjepiva, Vlada RH valjda čeka da se pandemija riješi sama od sebe”, kazao je Mrsić.

Jedini način da pobijedimo pandemiju, napominje Mrsić, jest da u što bržem roku osiguramo procijepljenost što većeg broja stanovnika.

Moramo zaštititi prije svega naše umirovljenike, starije sugrađane i kronične bolesnike, ali i osigurati dovoljnu količinu cjepiva za ostalu populaciju da, među ostalim, spasimo i turističku sezonu koja je pred nama. Inače nam ne prijeti samo zdravstvena katastrofa, već i ekonomski slom u režiji nesposobne Vlade Andreja Plenkovića”, izjavio je Mrsić.

Fotografija: Ilustracija – cjepivo, izvor: freepik.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *