fbpx

Mrsić predstavio program za gradonačelnika Zagreba: “U mandat krećem s 4 velike uštede za građane”

Mirando Mrsic, 11. 3., kandidat za gradonacelnika Zagreba i predsjednik Demokrata

Predsjednik Demokrata i kandidat za gradonačelnika Zagreba Mirando Mrsić predstavio je danas izborni program naziva “Zagreb u sigurnim rukama” i najavljuje da će mu prvi potezi biti četiri velike uštede za građane.

Moj program ‘Zagreb u sigurnim rukama’ temelji se na tri stupa – obnova, obnova i obnova. Obnova Zagreba od potresa, obnova Imunološkog zavoda za borbu protiv pandemije i obnova sustava vrijednosti u gradu kojeg desetljećima nagrizaju nepotizam i korupcija. Među prvim potezima bit će mi stvaranje preduvjeta i provedba četiri velike uštede za građane u četiri godine mandata, a to su: 4% niži prirez, 10% niže cijene vode, 10% niža komunalna naknada i 10% niža cijena parkinga. Drugo, novac koji građani uplaćuju u gradski proračun ostaje novac Zagrepčana, neće se više nenamjenski trošiti po drugim gradovima ili općinama dok primjerice prastare cijevi Zagrebačkog vodovoda pucaju po šavovima. Naša metropola, naš grad je toliko ranjen i treba mu hitan, siguran i smislen oporavak”, izjavio je Mrsić.

Izborni program Miranda Mrsića izrađen je na drugačiji način od uobičajenih programa koji uglavnom izgledaju kao nepregledne i nečitljive stranice teksta, svaka nalik jedna drugoj.

Odlučio sam se za neobičan format jer će se neki itekako morati naviknuti na nove – njima možda neobične vjetrove koji će propuhati grad” – naglasio je Mrsić, i nastavlja: „Izradili smo pristupačan, razumljiv program s jasnim naglascima i s tim ću programom tražiti povjerenje građana. Opširnija verzija bit će dostupna na mojim digitalnim kanalima, ali ovo su ključni naglasci. Kao gradonačelnik nudit ću brza i realna rješenja, smanjiti administraciju i digitalizirati sustav. Slušat ću prijedloge građana jer oni najbolje znaju što u njihovom kvartu nedostaje ili treba poboljšati. Zagreb će ponovno postati siguran glavni grad Hrvatske. Bit ću gradonačelnik koji na temelju svog životnog iskustva, rada i uvjerenja pomaže građanima ostvariti dostojanstven život. Takav sam kao medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina, takav sam kao liječnik i takav ću biti gradonačelnik” – istaknuo je Mrsić te dodaje – „Iza mene ne stoji stranački klijentelizam, kao što sam već i dokazao – ja sam čovjek koji drži do svojih principa.”

Mrsić najavljuje stvarna i brza rješenja u svim segmentima upravljanja gradom, a posebne naglaske stavlja na brzu i učinkovitu obnovu grada, razvoj gospodarstva za 21. stoljeće i dostojanstven život mlađih i starijih Zagrepčanki i Zagrepčana.

Predložit ću osnivanje stručnog Gradskog ureda za obnovu grada – jedinstveno mjesto za kompletnu i besplatnu podršku građanima u prijavi i praćenju obnove njihovih domova, jer trenutni sistem ne funkcionira. Neće biti novih uhljebljivanja jer uz dobro upravljanje resursima u gradskoj upravi ima dovoljno stručnih i sposobnih ljudi. Smanjenje broj zaposlenih u gradskim službama za 30 posto i sposobnost, a ne podobnost kao kriterij rada u gradskoj upravi. “Clean start” gradskih financija i reviziju, te posve transparentno trošenje gradskog novca. Ponudit ću gradske prostore potpuno besplatno svim start-upovima i ukinuti komunalne doprinose za IT kampuse i inkubatore. Sve to bi se napravilo kako bi ovaj grad oživio i razvio se u predvodnika hrvatskog gospodarstva u 21. stoljeću. Privukli bi strane investitore i tvrtke da se nastanu u našem gradu i otvore nova radna mjesta.”

Izborni-program-Zagreb-u-sigurnim-rukama-Mirando-Mrsić-kandidat-za-zagrebačkog-gradonačelnika-i-predsjednik-Demokrata

Mrsić se u svom izlaganju osvrnuo i na sve slabijeg imovinskog stanja i poručio je velikodušnu pomoć grada.

Djeci siromašnih obitelji ćemo omogućiti besplatne obroke. Mladim obiteljima lakše i jeftinije stanovanje u iznajmljenim gradskim stanovima što bi i u konačnici moglo doprinijeti porastu nataliteta. Našim starijim sugrađanima osigurat ćemo dostojanstvenu mirovinu kroz izgradnju domova i pravednu podjelu socijalne pomoći.”

Mrsić dodaje i da ima odgovor za sve one nevjerne Tome koji kažu da je u pitanju lijep popis, ali se pitaju “Tko će to platiti?”.

Da je gradska blagajna bila u sigurnim rukama i da se nisu zapošljavali ljudi po stranačkim i rođačkim linijama i namještali poslovi, blagajna ne bi bila prazna. Prostora za uštedu itekako ima, jer ne treba se trošiti 750 milijuna kuna na žičaru, 20 milijuna kuna na fontane, stotine milijuna kuna koje su uložene u stadion, a on je i dalje ruglo grada.Trošilo se nenamjenski na poklone drugim gradovima i općinama dok primjerice prastare cijevi Zagrebačkog vodovoda pucaju po šavovima. I to će se promjeniti – novac uplaćen u gradski proračun ostaje Zagrepčanima i neće se više naokolo rasipavati. Neću prodavati maglu građanima i nećemo započeti megalomanske projekte sve dok se obnova Zagreba, uključujući prometne infrastrukture, ne približi kraju. Moramo biti realni – dotok novca iz EU fondova se mora hitno ubrzati i Zagreb kroz 2 mandata barem za 70 posto obnoviti – moramo naprijed i hrabro gledati u budućnost.”

Mrsić je upozorio da se u Gradu Zagrebu neadekvatno koristi gradska imovina koja zbog ne korištenja propada što uzrokuje manjak i veliku štetu proračunu.

Uštede će se ostvariti na racionalnoj i pravednoj politici zapošljavanja i reduciranju nepotrebnih troškova. Proračun grada iznosi preko 13 milijardi kuna, a gradski prostori zjape prazni. Nije u pitanju manjak novca ili prostora, već neodgovorno i neracionalno upravljanje imovinom i resursima, što ću promijeniti kad postanem gradonačelnik Zagreba. Ja nudim ‘Zagreb u sigurnim rukama’.”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *