fbpx

Djeci je mjesto u obiteljima, a ne u institucijama

Za mene je rasprava o udomiteljstvu vrlo osobna i emotivna tema. Jer odgajajući dvoje djece koju su bili u domu, jasno mi je što to znači za njih i što to znači biti u obitelji i u sigurnom okruženju.

Posvojenje i udomiteljstvo djece nije isto, ali ima isti cilj: osigurati djeci ljubav, sigurnost doma, pažnju i sigurno odrastanje.

Kao roditelj koji je posvojio djecu, o zakonskom prijedlogu mogu raspravljati samo na taj način, ali pozivam i sve vas da na ovaj zakon gledate isključivo kao odgovor na jedno pitanje: Želite li da djeca bez adekvatne roditeljske brige odrastaju u domovima ili u obiteljima?

Pred vama je sada mogućnost da što većem broju djevojčica i dječaka omogućite da odrastaju izvan domova, u obiteljima koje će im pružiti ljubav, skrbiti za njih i stvoriti im poticajno i sigurno okruženje. U ovoj raspravi samo i jedino trebamo gledati interes djece.

Na žalost, predloženi zakon ne brine isključivo i samo o interesu djece. Predloženi zakon je politički uškopljen kako bi zadovoljio ideološke potrebe HDZ-a.

Predloženi zakon pokušava brinuti o djeci, a zapravo oduzima prava dijelu hrvatskih građana. 

Nije mi jasna logika da je bolje da djeca odrastaju u institucijama nego li u obiteljima samo zato što je ta obitelj drugačija. Ministrica Murganić i HDZ  žele djevojčicama i dječacima bez odgovarajuće roditeljske skrbi onemogućiti da odrastaju i razvijaju se u obiteljima. Ljudi, odnosi i okolnosti se mijenjaju, ali se ministrica, čini mi se, puno više vodi onom: prije će umrijeti selo nego običaj.

Pozdravljam povećanje naknada za rad i uložen trud u skrb svim udomiteljima i namjeru ministrice da poveća broj udomitelja. Ali, zašto ministrica u startu diskriminira dio naših  sugrađanki i sugrađana i zabranjuje im zakonom da udome dijete?  Zašto se nije bolje uredio status profesionalnih udomitelja, jer što će se dogoditi kada treće dijete ode iz udomiteljske obitelji i zašto će tad izgubiti statut profesionalnog udomitelja. Zašto se osnivaju agencije u svakoj županiji, kada bi bilo jeftinije i efikasnije osnovati 4-5 agencija umjesto 21 koje će pokrivati Hrvatsku. Otvara li se tu novi poligon za uhljebljivanje?

Od kuda pravo ministrici da zabrani homoseksualnim partnerima  da budu jednaki u pravima kao što su jednaki u obvezama?

A najviše od svega me ljuti što se ministrica usuđuju ovakvom zakonom zapravo reći da homoseksualna osoba nije dobar udomitelj, nije dobar roditelj roditelj.

Prije nekoliko dana više od 200 stručnjaka i znanstvenika potpisalo je otvoreno pismo u kojem kažu da seksualna orijentacija roditelja nema veze s njihovom sposobnošću da budu roditelji. Pismo su potpisali ljudi koji su cijeli svoj radni vijek proveli radeći kao psiholozi, socijalni radnici, psihijatri i psihoterapeuti poručujući Vama ministrice, kolegama iz Mosta koji se zaklinju u stručnjake i ostalim kolegicama i kolegama da ne smijemo diskriminirati naše građane na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Ako ne želite poslušati mene, iz oporbe, ali i dio vaših koalicijskih partnera, zašto ne želite poslušati što vam govore stručnjaci?

Ali vi imate priliku da to ispravite, da ne diskriminirate ljude i da prije Božića napravite dobro djelo.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *