Proračun je plod političke trgovine umjesto zdravog razuma

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić i potpredsjednik Aleksandar Horvat održali su konferenciju za medije u Hrvatskom saboru na kojoj su se osvrnuli na Prijedlog proračuna za 2019. Godinu. Istaknuli su ako Demokrati neće podržati proračun jer je loš i temelji se na političkoj trgovini.

Tom prilikom predsjednik Demokrata je istaknuo: Ovaj proračun ne stvara uvjete za rast gospodarstva, već cementira ekonomsku stagnaciju. Ne zaboravite kako je izgledao početak krize u Hrvatskoj, tada su nas Sanader i Šuker uvjeravali da je sve super i krasno, a onda je jednog dana bivši premijer samo rekao ‘mi smo u banani’. I sadašnje vrijeme na to podsjeća….u onom trenutku kada dođe do porasta kamata i cijena nafte, tad će u Hrvatskoj ponovno krenuti kriza. Mi smo u ovom trenutku na kori banane i pitanje je kada ćemo se pokliznuti i kada će hrvatsko gospodarstvo krenuti prema dolje”.

Potpredsjednik stranke Aleksandar Horvat upozorio je na lose ekonomske pokazatelje i istaknuo. “ Pada industrijska proizvodnja, a BDP nam ovisi o turizmu i potrošnji što je vrlo nestabilno i sve podsjeća na 2008. Zadnja istraživanja DZS i Svjetske banka govore o usporenom rastu gospodarstva u RH te da će hrvatska ekonomija rasti između 2,4% i 2,8%  što je rast od za 0,2% 0,4% u odnosu na protekli kvartal. U posljednjih 20 godina Hrvatska je prosječno porasla za 1,7%, Rumunjska za 3%, a druga uspješna tranzicijska gospodarstva za više od 4% Uz smanjenje industrijske proizvodnje, preveliku ovisnost o turizmu klizimo prema većoj krizi nego 2008. godine!  

Horvat i Mrsić su istaknuli kako je proračun plod političke trgovine i da u je okrenut bujanju državne uprave i poskupljenju države što će izazvati vrlo negativne efekte.

“Hrvatskoj treba rast BDP-a od najmanje šest posto da bi dostigli Slovačku koja je 15 godina ispred nas. Taj se rast treba temeljiti na izvozu, investicijama i digitalnoj ekonomiji, što ovaj proračun ne omogućava”, upozorio je Mrsić.

Horvat je napomenuo: “ potrebno je pojeftiniti državu, ona se treba ‘resetirati’ i građanima pružiti zagarantirane usluge, ali i zaustaviti uhljebljivanja u državnoj administraciji, jer je u državnoj administraciji trenutačno zaposleno 2.700 ljudi, “a građani od toga nemaju koristi ni bolju uslugu”

U proračunu se vidi i da je izborni, koji dijeli svima i ne uvažava situaciju da se sada, kada je situacija relativno dobra, trebamo pripremiti na krizu koja neminovno dolazi i u EU, a da Hrvatska neće biti spremna na nju. Umjesto uravnoteženog, opet imamo proračun s deficitom i zadužit ćemo se, ma što govorio ministar Marić, četiri milijarde kuna”, zaključio je Mrsić te pozvao Vladu da napravi proračun koji će omogućiti da ljudi ostanu u Hrvatskoj.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *