fbpx

Demokrati: Vlada RH setom mjera za pomoć gospodarstvu u očuvanju radnih mjesta treba obuhvatiti i medije

Povodom jučer usvojenih mjera Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta, Demokrati ovom prilikom upozoravaju Vladu, kao i Ministarstvo kulture, da je mjerama bilo nužno obuhvatiti i sektor medija.

Naime, smatramo da je novinarstvo u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi kakva prijeti od pandemije koronavirusa.

Funkcioniranje vitalnih javnih službi – od zdravstva, preko opskrbe, do financijskog sustava – i osobne sfere života građana izravno ovisi o pravodobnim i provjerenim informacijama, dok širenje dezinformacija sve krizne scenarije može učiniti mnogo težima. Novinari se svakodnevno izlažu opasnostima kako bi građankama i građanima prenijeli bitne i provjerene informacije u cilju služenja javnosti.

Nastale okolnosti i neizvjesni razvoj situacije mogao bi dovesti do gašenja radnih mjesta novinarki i novinara, ostalih zaposlenih u medijima, a posebice u malim i lokalnim te neovisnim, neprofitnim medijima. 

U medijskom sektoru postoji problem nereguliranih prava slobodnih novinarki i novinara, koji će se u većini medija prvi naći na udaru posljedica aktualne krize, bilo kroz otpuštanja, bilo kroz stagnaciju novih angažmana.

Stoga Demokrati smatraju potrebnim porezno rasteretiti slobodne nobinarke i novinare, te poslodavcima osigurati određene mjere koje će imati za cilj osigurati isplatu naknade ugovorenih mjesečnih honorara stalnim honorarnim suradnicama i suradnicima, freelancerima i slobodnim novinarkama i novinarima.

Iz navedenog razloga, Demokrati zahtijevaju od Ministarstva kulture i Vlade Republike Hrvatske da posebni set mjera namjeni očuvanju radnih mjesta radnica i radnika u medijskom sektoru, posebice freelancerima i vanjskim suradnicama i suradnicima u očuvanju njihovih položaja.

Marina Kasunić Peris, politička tajnica Demokrata

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *