fbpx

Mrsić: Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i isplate plaća nisu dovoljne, Hrvatska mora izbjeći ekonomski potres

Nakon što je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske 11. ožujka donijelo Odluku o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 na području cijele Republike Hrvatske, doneseno je niz mjera kojima se ograničava  rad u određenim službama i poslovnim objektima.

“Ne trebamo se zavaravati. Postoji realan rizik da će cijela država postati karantena, te Hrvatska takvu situaciju mora dočekati pripremljena s jasnim mjerama ublažavanja posljedica novonastale situacije”, kazao je Mrsić.

Moramo biti spremni na sve, a blage mjere Vlade RH, poput odgoda plaćanja, kredita s malim kamatama i slično, već sad je jasno da neće biti zadovoljavajuće rješenje. Diskrecijska potrošnja je stala, kupnja onog što nije nužno već se odgađa te su ovom situacijom već sad pogođene i djelatnosti koje još uvijek imaju normalno radno vrijeme. 

Potrebno je pripremiti mjere kako nakon pandemije virusa ne bi ušli u dugotrajnu recesiju zato što se nismo na vrijeme pripremili i što nismo donosili teške odluke. Većina tvrtki nema likvidnost kojom može prebroditi ovu krizu, a i ako ima doći će u svakom slučaju do gubitka obrtnog kapitala, investicijskog potencijala i stagnacije, što će rezultirati smanjenom gospodarskom aktivnosti u budućem razdoblju. 

“Odluke vlasti na svim razinama moraju biti hrabre i predvidjeti rizik budućih zbivanja već danas. Krediti zanimljivih marketinških naziva s malim kamatnim stopama neće riješiti problem koji ćemo imati za 2 mjeseca”, istaknuo je Mrsić. 

Zato predlažemo provedbu sljedećih mjera od strane države i gradova/općina:

  • Plaće za sve radnike koji rade u zatvorenim djelatnostima (do 8 tjedana)   

Cilj ove mjere je svesti mogućnost otpuštanja zbog posljedica koronavirusa na najmanju moguću mjeru. Pokriće plaće vrijedilo bi i za sezonske radnike i one koji imaju ugovor na određeno vrijeme. Ova bi mjera trebala biti predviđena za razdoblje od 2 mjeseca, a bitna je zbog sprječavanja iseljavanja, nedostatka radne snage nakon normalizacije gospodarskih tokova, izazivanja drugih negativnih eksternalija po okončanju pandemije, poput depresije, alkoholizma, bolesti i uništene obitelji.

  • Obustava naplate stambenih kredita na prvu nekretninu

Potrebno je formiranje državnog jamstvenog fonda u tu svrhu. Ovisno o razmjerima epidemije istu je mjeru potrebno osigurati na moratorij do 18 mjeseci. Isto treba vrijediti za sve čije je poslovanje direktno pogođeno utjecajem koronavirusa, kako za fizičke tako i za pravne osobe.

  • Podrška malim obrtnicima i samozaposlenim osobama koji su bili prisiljeni smanjiti ili potpuno obustaviti svoju djelatnost, a koji u 2019. godini nisu prihodovali više od 100.000,00 kuna.
  • Odgoda plaćanja doprinosa za plaće i drugih davanja državi na 6 mjeseci koliko je trenutna procjena da će trajati proces stabilizacije poslovanja tvrtki.
  • Suspenzija prireza na plaće također u trajanju od 6 mjeseci.
  • Pravo roditelja na naknadu plaće uz subvenciju države za vrijeme dok su škole i vrtići zatvoreni

Naime, svjesni činjenice da mnogi roditelji nemaju mogućnost osigurati skrb za djecu za vrijeme dok su vrtići i škole zatvoreni, jer moraju raditi, ova mjera je neophodna. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere, kako bi se roditeljima koji ne mogu osigurati skrb za svoju djecu za vrijeme posla, omogućilo pravo da ostanu kod kuće sa svojom djecom dok traju izvanredne okolnosti. Predlažu da se navedeno pravo utvrdi na razdoblje od 3 mjeseca, ali s mogućnošću produžetka u slučaju da se situacija s koronavirusom (COVID-19) ne smiri.

  • Obustava naplate zakupnine za sve zakupce poslovnih prostora u javnom vlasništvu za razdoblje u kojem ne mogu obavljati svoju djelatnost, a za one tvrtke koje nisu zakupac prostora u javnom vlasništvu treba predvidjeti pokrivanje 60% troška zakupa poslovnih prostora.

Naglašavamo kako je cilj navedenih mjera omogućiti što bezbolniji oporavak hrvatskih poduzetnika i obrtnika kroz krizu uzrokovanu koronavirusom (COVID-19), kako nakon uspostave normalnog poslovanja ne bi ušli u višegodišnju stagnaciju i ekonomsku depresiju. 

“Nakon posljednje recesije u kojoj je Hrvatska provela 7 godina, a koja je imala i obilježja ekonomske depresije, hrvatsko gospodarstvo si ne može u tako kratkom vremenu priuštiti dva teška ekonomska potresa”, poručio je predsjednik Demokrata dr. Mirando Mrsić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *