fbpx

Demokrati: Tražimo od HUP-a jasnu ogradu od postupaka prema svojim zaposlenicama i javnu ispriku

Povodom nedavno objavljenog događaja seksualnog zlostavljanja nekolicine zaposlenica HUP-a, članica Središnjeg odbora Demokrata i diplomirana pravnica Nada Boban, oštro osuđuje protupravno ponašanje prema kolegicama i sramotno ophođenje poslodavca u cijelom slučaju.

Zataškavanje seksualnog uznemiravanja jednako je samom činu, institucije moraju zaštititi žrtvu i pružiti joj podršku.

“Nedopustivo je da institucija poput HUP-a, koja se, barem deklarativno, krasi visokim standardima ravnopravnosti spolova, nema informacija o postojanju sustavnog spolnog uznemiravanja svojih djelatnica. Još gora činjenica je da zaštitu od spolnog uznemiravanja djelatnice nisu mogle dobiti kod poslodavca, već su morale potražiti pomoć drugih institucija”, poručuje Boban.

Sve to pokazuje samo jedno, zaštita poslodavaca je na prvom mjestu, čak i na štetu svojih zaposlenica. 

Obrazac je to loših poduzetnika na koje je HUP godinama upozoravao. Nažalost, u ovom slučaju, HUP se također pokazao lošim poslodavcem.

“Ni u ovom trenutku kad smo svi opravdano zaokupljeni epidemijom koronavirusa, nikako ne smijemo dopustiti da ovakav događaj prođe bez reakcija. Tražimo od nadležnih institucija žurnu provedbu istrage i utvrđivanje svih činjenica vezanih za ovaj nemili događaj”, kazala je Boban.

Nadležne institucije trebaju jasno progovoriti o temi seksualnog nasilja u Hrvatskoj i postaviti temelje za nultu toleranciju.

“Ženama koje su imale hrabrosti sve obznaniti dajemo punu podršku i na hrabrosti im čestitamo. Njihovim kolegicama isto tako želimo hrabrost da ih podrže”, stoji u priopćenju Demokrata.

Nada Boban, diplomirana pravnica i članica Središnjeg odbora Demokrata

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *