Demokrati: Roditeljima u zaraženim područjima Vlada treba omogući adekvatnu skrb o djeci uz naknadu plaće

Povodom objave premijera Andreja Plenkovića da se od petka u Istri zatvaraju škole i vrtići Marina Kasunić Peris, politička tajnica Demokrata zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske da žurno propiše pravo roditelja da, za vrijeme dok djeca ne idu u školu i vrtić, roditelj ima pravo na naknadu plaće uz subvenciju države.

Naime, svjesni smo da mnogi roditelji nemaju mogućnost za vrijeme dok rade osigurati skrb za djecu za vrijeme dok su vrtići i škole zatvoreni. Izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere kako bi se roditeljima koji ne mogu osigurati skrb za svoju djecu dok rade, omogućilo pravo da ostanu kod kuće sa svojom djecom dok traju takve izvanredne okolnosti.

Ujedno predlažemo da se pravo na naknadu plaće utvrdi u visini od 80% plaće radnika, a trošak bi se podijelio između države i poslodavca u omjeru 50:50. Pravo bi se odnosilo na jednog od roditelja djeteta do starosti 15 godina. Također, predlažemo da se navedeno pravo utvrdi na razdoblje od 3 mjeseca, a s mogućnošću produžetka u slučaju da se situacija s koronavirusom (COVID-19) ne smiri. Takva slična rješenja su već uvele i neke druge države, pa smatramo kako i Hrvatska mora slijediti primjere dobre prakse.

Često se u javnosti ističe da su djeca naša budućnost, a nastale izvanredne okolnosti su prava prilika da se riječi vladajućih pretoče u djelo i da se roditeljima u zaraženim područjima omogući, za vrijeme dok su škole i vrtići zatvoreni, adekvatna skrb o svojoj djeci.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *