fbpx

VIDEO: Zbogom ministrice Divjak

Demokrati i Hrvatski laburisti poručili su: „Zbogom ministrice Divjak i hvala na netolerantnoj Školi za život koja je politički krojena umjesto za budućnost naše djece.“

Škola za život – je li to učenje mladih kako prevariti, ukrasti i zbrisati? Je li to ono što je iza sebe ostavila ministrica Divjak koja je vjerno služila prevarantskoj, trgovačkoj koaliciji koja je ubila i ono malo povjerenja u politiku? Žetončići koje je osmislio i kupio Bandić samo su nastavak „škole za život“ u režiji HNS-a i ministrice Divjak koja je dala svoj pečat takvoj prevarantskoj politici.“ – rekao je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, na današnjoj konferenciji za medije.

Zbogom ministrice Divjak!

Umjesto da Škola za život nauči naše mlade demokraciji i toleranciji, naučila ih je kako zbrisati, prevariti i ukrasti jer je ministrica Divjak bila dio prevarantske vlade HDZ-a i HNS-a. Ministrica Divjak bit će upamćena po jeftinim tabletima i po tome što je uskratila pomoć našim mladim učenicama i učenicima koji su željeli proširiti svoje znanje i natjecati se na olimpijadama. Škola za život na čelu koje je bila ministrica Divjak je promašila svoju svrhu i cilj. Zato, zbogom ministrici Divjak!

Posted by Mirando Mrsić on Friday, June 26, 2020

Iznimna nebriga ministrice Divjak bila je očita za vrijeme štrajka prosvjetnih radnika, kao i za vrijeme potresa u Zagrebu. Ministrica nije smatrala kako djeci, učiteljima i roditeljima treba pomoći i napraviti stanku u nastavi kako bi se, uz stručnu psihološku podršku, oporavili od šoka uzrokovanog potresom. Ovime su djeca i mladi ovu godinu imala stres nastavu, umjesto, obrazovanje koja zaslužuju. Od početka školske godine ministrica je zaboravila na asistente u nastavi, djecu s poteškoćama i invaliditetom što je ukupno 30.000 djece u obrazovnom sustavu.

Ministrica Divjak je iznevjerila očekivanja roditelja, ali vjerujem i djelatnika sustava odgoja i obrazovanja. Posebno se to odnosi na položaj djece s teškoćama, koja su diskriminirana i segregirana, a čine 10 % ukupnog broja djece u sustavu obrazovanja. Mi, roditelji djece s teškoćama za svoju djecu ne tražimo sažaljenje već priliku da u ravnopravnim uvjetima sa svojim vršnjacima ostvare svoje pune obrazovne potencijale te postanu članovi društva koji mu doprinose, koji žive od svoga rada, a ne da žive na njegov teret.“ – upozorio je Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Istaknuo je kako su o problemima više puta izvijestili i predsjednika Vlade Plenkovića, no on se također na sve oglušio, očito kako ne bi narušio odnose u koaliciji i stabilnost trgovačke koalicije, no time je podredio interese djece interesima politike. I tijekom korona krize, vise tisuća djece s teškoćama je bilo ostavljeno roditeljima i školskom osoblju da se sami pobrinu za sebe.

Renato Petek: Zbogom ministrice Divjak

Renato Petek: „Ministrica Divjak je iznevjerila očekivanja roditelja, ali vjerujem i djelatnika sustava odgoja i obrazovanja. Posebno se to odnosi na položaj djece s teškoćama, koja su diskriminirana i segregirana, a čine 10% ukupnog broja djece u sustavu obrazovanja. Mi, roditelji djece s teškoćama za svoju djecu ne tražimo sažaljenje već priliku da u ravnopravnim uvjetima sa svojim vršnjacima ostvare svoje pune obrazovne potencijale te postanu članovi društva koji mu doprinose, koji žive od svoga rada, a ne da žive na njegov teret.“

Posted by Demokrati on Friday, June 26, 2020

Uz dozvolu Ministarstva, dio škola su prisiljavale pomoćnike djece s teškoćama na godišnje odmore, kao da su njihove teškoće nestale praćenjem škole online od kuće. Takav je stav prema djeci s teškoćama ministrica Divjak imala cijeli svoj mandat te je time za svoj mandat zaslužila ocjenu nedovoljan.“ – zaključio je Petek.

Plenkovićevo političko dirigiranje ministrica je poštovala i tijekom korona pandemije pa je vješto prebacila odgovornost oko odluke o povratku djece u školske klupe na pleća roditelja koji su se tijekom online nastave susretali s brojnim problemima koje Divjak nije uspjela riješiti, opterećujući učitelje i profesore.

„Sramimo se vlastite povijesti, antifašizma nema u školskim udžbenicima. I onda se čudimo kako nam mladi ne razumiju zbog čega je NDH bila zločinačka tvorevina, a ustaše izdajice vlastitog naroda koji su predali pola svoje zemlje fašističkim prijateljima iz Italije i Mađarske. Ministrica je suodgovorna za porast netrpeljivosti prema drugačijima.“ – naglasio je Mrsić. Dok se školske programe i kurikulume utvrđuje u Crkvi ili udrugama iz njezinoga krila nema izgleda za sretniju budućnost naše djece i naše zemlje. Crkva i njezine udruge se ne smiju miješati u moderno obrazovanje. Promjenu u sustavu obrazovanja treba vratiti stručnoj skupini i iz procesa promjena istjerati strančarenje i politiku, ali i crkvu i njezine udruge.

Vraćanje povjerenja u naše učitelje i nastavnike, jačanje njihovog dostojanstva su prvi preduvjet za bilo kakav razgovor o reformi obrazovanja poručili su Demokrati i Hrvatski laburisti. Hrvatska budućnost u izravnoj je ovisnosti o efikasnom i modernom obrazovanju lišenom strančarenja i utjecaja crkve. Samo će takvim pristupom obrazovanju naša zemlja biti prepoznata u svijetu.

Fotografija: Kristina Kinda, Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, Davor Dobrović, tajnik Demokrata i Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, autor: Sandra Simunovic – PIXSELL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *