fbpx

Treba ukinuti doživotni izbor sudaca

Svaki građanin mora imati mogućnost koristiti pravosuđe neovisno o svom društvenom ili imovinskom statusu. Je li danas u Hrvatskoj tako? Nije! Hrvatski sudovi danas imaju jednu mjeru za sinove generala, a drugu mjeru za ostale građane. To je nedopustivo, to je uništilo povjerenje u pravosuđe, to je uništilo vjeru da u Hrvatskoj postoji pravda.

Problemi hrvatskog pravosuđa su nedorečenost mnogih zakona, neujednačena sudska praksa, sporost i neučinkovitost. Ali najveći problem hrvatskog pravosuđa je korupcija! Raširena korupcija u pravosuđu. O suzbijanju korupcije u Hrvatskoj se više ne govori. Ispada da korupcije nema. A ima je više nego ikada. Potrebno je opet postići sveopći dogovor o suzbijanju svakog oblika korupcije, a početi moramo s pravosuđem.

Za početak je nužno uvesti transparentnost u izbor sudaca te omogućiti iskazivanje javnog interesa tijekom izbora sudaca u Državnom sudbenom vijeću. Moramo zaustaviti suce očeve da postavljaju za suce svoje sinove. Pravosuđe u Hrvatskoj pretvorilo se u nasljednu monarhiju. Dosta je toga. Kada izbor sudaca postane transparentan, onda možemo početi rješavati ostale probleme, uključujući i plaće sudaca.

Vlada je predložila povećanje plaće sucima no to neće riješiti problem pravosuđa ni vratiti vjeru građana u pravosudni sustav. Demokrati se zalažu za temeljitu reformu pravosuđa jer je sustav korumpiran, a stanje je iz dana u dan sve gore.

Zato predlažemo:

  • Ukidanje doživotnog izbora sudaca!
  • Zakonsko reguliranje odvjetničkih tarifa i to po njemačkom modelu, jer odljev kvalitetnih kadrova iz sudstva nije moguće zaustaviti dok su zarade u odvjetništvu i do 100 puta veće od zarade sudaca.
  • Reviziju sudačkog kadra, jer je najveći dio sudaca imenovan po neobjektivnim kriterijima koji ne jamče kvalitetu postojećih sudaca.
  • Temeljitu promjenu sustav koje imenuje suce, kao i kriterije imenovanja. Naime, „sadašnje Državno sudbeno vijeće imenuje braću i vlastite potomke članova DSV-a na sudačku dužnost.
  • Donošenje procesnih pravila koja potpuno isključuju odugovlačenje sudskih postupaka.
  • Institucionalno poticanje zaključivanja sudskih nagodbi i uvođenje obaveznog pokušaja mirenja prije početka parničnog postupka.
  • Uvođenje modernije organizacije rada u sudovima i primjenu svih modernih pomagala koje će znatno povećati produktivnost sudova.
  • Povećanje prihoda i diferencijaciju sudačkog kadra prema njihovom učinku, uz istovremeno smanjenje odvjetničkih tarifa.
  • Jači nadzor i rad svih sudaca i isključivanje svih onih koji tamo ne pripadaju. Pri tome je važno da se primjenjuju objektivni kriteriji i maksimalna transparentnost – politička podobnost ili pripadnost interesnim lobijima mora biti onemogućena.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *