Otvoreno pismo Miranda Mrsića saborskim zastupnicama i zastupnicima

Poštovane kolegice zastupnice i kolege zastupnici,

Demokrati su u saborsku proceduru uputili Prijedlog zakona kojim se želi, na suvremen način, urediti ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Želja nam je i namjera da nakon više od 40 godina, postignemo konsenzus u Hrvatskoj i obranimo pravo žene na izbor.

Pravo žene da odluči o slobodnom prekidu trudnoće do 12 tjedana gestacijske dobi, pravo na bezbolan, dostupan i besplatan prekid trudnoće srž su našeg Prijedloga zakona. Iskustva mnogih europskih zemalja pokazala su da svako ograničavanje i prepreke za posljedicu nemaju smanjenje broja pobačaja, već ugrožavanje zdravlja žena.

Smatramo da je nužno zakonski urediti i institut „priziva savjesti“ jer smo svjedoci da mnoge liječnike savjest sputava u javnim medicinskim ustanovama. Svaka javna zdravstvena ustanova koja ima ginekološki odjel mora osigurati dostupnost zahvata, što znači liječnike koji nisu izrazili priziv savjesti.

Prijedlogom kojim uređujemo ovu osjetljivu problematiku pokazujemo da je moguće ispoštovati rok koji je pred Sabor postavio Ustavni sud RH. Mi, saborski zastupnici, prisegnuli smo da ćemo štititi i poštivati Ustav i ustavni poredak Republike Hrvatske. Izbjegavanjem donošenja zakona, pokazali bi da ne poštujemo Republiku Hrvatsku, njene institucije, ali i prisegu koju smo javno položili. Vrijeme je da pokažemo da se Ustav RH mora poštovati, da pokažemo da u Hrvatskom saboru postoji većina koja neće dopustiti da se ugrozi pravo žene na izbor i koja će pitanje medicinskog prekida trudnoće urediti na suvremen način.

Pozivam sve kojima je stalo do zdravlja žena i njihova prava na izbor, da razgovaramo i zajedno stanemo iza prijedloga zakona koji smo uputili u saborsku proceduru. Mi, Demokrati, stranka dijaloga i okupljanja, otvoreni smo za prijedloge i sugestije jer želimo da ovaj zakon dobije što širu podršku zastupnica i zastupnika.

Drage kolegice i kolege iz SDP-a, uputili ste u javnu raspravu prijedlog koji je u mnogočemu sličan našem prijedlogu i spremni smo razgovarati i pregovarati oko razlika kako bismo ih uklonili. Demokrati su stranka lijevog centra, zalažemo se za odvajanje javnog od privatnog zdravstvenog sustava i poštujući praksu zapadnih zemlja smatramo da bi medicinski prekid trudnoće trebao biti dostupan i besplatan u svim javnim, zdravstvenim ustanovama i nema potrebe da se obavlja kod privatnika.

Ovim putem pozivam i kolegice i kolege iz HNS da nam se pridruže, jer vjerujem da će stranka, koja za sebe tvrdi da je liberalna stati uz naš prijedlog.

Pozivam i ostale kolegice i kolege, a posebno iz HDZ-a da nam se pridruže jer ovaj Prijedlog zakona nadilazi podjele na lijevi i desnu stranu Hrvatskog sabora. Kolegama iz HDZ-a predlažem da se ugledaju na svoju sestrinsku stranku CDU, a premijeru da postupi kao kancelarka Angela Merkel, koja je svojim zastupnicama i zastupnicima dozvolila da glasuju po savjesti.

 

                                                                                                                                                                                                                Srdačno,

                                                                                               prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med.

                                                                                                                                                                                                            predsjednik Demokrata

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *