fbpx

Problem mirovinskog sustava su povlaštene mirovine

Mirovinska reforma je mrtva! Mirovinski sustav je pred kolapsom, naglasio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić na konferenciji za medije u Saboru gdje je najavio puštanje u proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o mirovinskom osiguranju.

Mrsić je na konferenciji za novinare u saboru ustvrdio da su mirovine po posebnim propisima najveći problem hrvatskog mirovinskog sustava.

“Samo ove godine od 40 milijardi kuna koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi će otići na povlaštene mirovine, od čega sedam na braniteljske mirovine“, ustvrdio je Mrsić, istaknuvši da mirovine po posebnim propisima bujaju. Prema izjavama ministra Aladrovića  ukupni neto pozitivni efekt “mirovinske reforme” iznosi  6,7 milijardi kuna, odnosno 5 promila od ukupne svote za mirovine do 2040.  Smiješno i tragično u isto vrijeme. Samo ove godine za mirovine po posebnim propisima, a među njima i braniteljske mirovine potrošit ćemo 9 milijardi kuna, a ministar se fali s „pozitivnim efektom“ od 6,7 milijarde kuna u razdoblju do 2040″ naglasio je Mrsić.

Uz ocjenu da je mirovinski sustav pred kolapsom, Mrsić je podsjetio da je HDZ zaustavio razdvajanje mirovina kada je došao na vlast za vrijeme Tomislava Karamarka, ali ne zato da popravi sustav nego da sačuva naklonost branitelja.

“Trebalo je nastaviti s daljnjim razdvajanjem mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine po posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima – braniteljske u Ministarstvu branitelja, vojne u MORH-u, policije u MUP-u i da se usklađuju s radničkim mirovinama samo ako je to moguće s obzirom na stanje proračuna. Te mirovine bi se isplaćivale direktno iz proračuna“.

Predsjednik Demokrata naglašava: “Problem mirovinskog sustava su mirovine po posebnim propisima za koje se sada izdvaja preko 9 milijardi kuna, a bit će i više kada zažive do kraja svi članci Medvedovog Zakona o braniteljima. Da bi zadovoljili branitelje i kupili njihove glasove, HDZ je na kocku stavio opstojnost mirovinskog sustava“.

Prema podacima HZMO-a, braniteljske mirovine u Hrvatskoj trenutačno prima više od 113 tisuća branitelja ili članova njihovih obitelji. Najveći broj njih, 71.366 branitelja, prima mirovinu u prosječnom iznosu od 5616 kuna, dok oko 35 i pol tisuća branitelja prima mirovinu priznatu prema općim propisima, ali uz zakonske povlastice u prosječnom iznosu od 2511 kuna. Nasuprot tomu, dodao je, prosječna radnička mirovina je 2343 kune. Mirovinski sustav dodatno opterećuje sedam tisuća pripadnika HVO-a, s prosječnom mirovinom od 2964 kune, s tim da Medvedov Zakon o braniteljima otvara još veće mogućnosti da se pripadnicima HVO-a iz BiH isplaćuju mirovine iz proračuna RH.

Ukupan godišnji trošak braniteljskih mirovina za 2019. godinu iznosio je preko 7 milijardi kuna, što je oko 17 posto svih mirovinskih troškova. Stvari će postati još gore jer se prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava očekuje da će 2025. godine ukupni godišnji trošak braniteljskih mirovina iznositi oko 10 milijardi  kuna. 

Mrsić ističe: “Zadnjim izmjenama Zakona o braniteljima otvoren je prostor za povećanje braniteljskih mirovina i to na nekoliko načina: 1. povećanjem osnovice za minimalnu mirovinu, 2. ukidanjem odluke o smanjenju mirovina iz vremena vlade Zorana Milanovića, 3. priznavanjem dvostrukog staža za vrijeme sudjelovanja u obrani i 4. proširenjem mirovinskih prava za pripadnike HVO-a.

Naglašava kako HDZ stvara društvo nejednakosti. “HDZ gradi društvo nejednakosti. Radnici sve više rade i uplaćuju doprinose za tuđe, povlaštene mirovine, a od svoje mirovne neće moći preživjeti. Zato danas postavljam pitanje, HDZ-u, Plenkoviću, Medvedu? Što ćete napraviti kad sustav doživi kolaps, kad još tisuće ljudi ode iz Hrvatske. Tko će onda uplaćivati doprinose za povlaštene mirovine? Kako ćete onda kupovati naklonost braniteljske populacije?.” Naglasio je Mrsić.

Obratio se i braniteljskim udrugama, “Što ćemo kad sustav ostane bez novaca. Hoćemo li otpuštati medicinske sestre, učitelje, profesore, vojsku, policiju, kako bi HDZ nastavio kupovati vašu naklonost?” upitao je predsjednik Demokrata i nastavio “NE,  ja se NE zalažem za ukidanje braniteljskim mirovina, već na uređenje sustava tako da se od doprinosa financiraju samo mirovine iz rada, a sve drugo se treba financirati iz proračuna”.

Mrsić je zaključio: “Ekonomisti predviđaju recesiju težu nego 2009., gospodarstvo nam previše ovisi o turizmu i stojimo na kori banane. Osvijestimo se prije nego što bude kasno. Vrijeme nije na našoj strani?”

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *