fbpx

Plenković uništava zdravstveni sustav

Najavljeni štrajk u zdravstvu zadnji je alarm i dokaz da se hrvatski zdravstveni sustav urušava! Plenković i njegova Vlada digli su ruke od javnog zdravstva, Plenkovića više uopće nije briga što se događa. Brigu o zdravstvo je prepustio posve nesposobnom ministru Kujundžiću kojega isključivo zbog političkih razloga mora držati u Vladi, ne smije ga smijeniti.

Zdravstvo je postalo žrtva Plenkovićeve unutarstranačke borbe s HDZ-ovom desnicom kojoj pripada ministar. Najstrašnije je to što je Plenković zapravo spreman dopustiti uništavanje zdravstvenog sustava samo i isključivo kako bi opstao na vlasti.

Liječnici, medicinske sestre, tehničari i ostalo osoblje zaslužuju i trebaju imati veće plaće i podržavamo njihove zahtjeve. To je mali, ali važan doprinos da naš zdravstveni sustav funkcionira bolje. Ali to mora biti samo početak uvođenja reda u zdravstvu jer bez temeljite reforme i reorganizacije zdravstveni će sustav i dalje trošiti  sve više, a građani će imati sve lošiju zdravstvenu skrb.

Ova situacija je prilika da se napokon počne rješavati probleme u zdravstvu, ovo je alarm koji ne smijemo ignorirati. Ako Plenković nema političke snage maknuti nesposobnog ministra i ako Vlada ne počne sustavno reformirati zdravstvo, vrlo brzo dogodit će se najgori scenarij – u Hrvatskoj će se moći liječiti samo bogati. Tko ima novca, liječit će se. Plenković će biti upamćen kao premijer koji je građanima ukrao pravo na zdravlje!

Ovako je HDZ govorio prije izbora! Sad vidimo da je to sve laž.

  • Liste čekanja će se smanjiti – Liste čekanja su se povećale, a milijarde kuna dugova više i ne brojimo jer tko zna kad ćemo ih vratiti!
  • Investirati će se u zdravstvo preko EU fondova – Investicije i projekti u zdravstvu na kapaljku.
  • Dugove u zdravstvu vratit ćemo do 2018 – Dugovi nisu vraćeni i tko zna kad će vratiti dugove u zdravstvu.
  • Bolnice će poslovati bez gubitaka – Bolnice godišnje duguju preko 1 milijardu kuna, stvaraju dug od 150 milijuna kuna mjesečno.
  • Povećati ćemo iznos police dopunskog osiguranja – Nećemo odmah, ali na jesen ćemo ostvariti obećanje.

U Hrvatskoj se za zdravstvenu zaštitu po stanovniku izdvaja 720 eura godišnje, a potroši 1200 Eura. Usporedimo to s ostalim zemljama članicama Europske unije. U većini država EU članica iz Srednje Europe izdvaja se 1200 do 1500 eura. Među članicama EU, manja davanja za zdravstvo od nas imaju Bugarska, Rumunjska i Estonija.

Kad količinu novca koji imamo na raspolaganju za zdravstvenu zaštitu povežemo s očekivanim trajanjem života stanje je sljedeće: u Hrvatskoj je sa 720 eura po glavi stanovnika očekivano trajanje života 78 godina, u Sloveniji s oko 1200 eura po stanovniku i očekivano trajanje života je dvije i po godine dulje nego kod nas, dok je u Austriji očekivano trajanje života 83 godine, ali po glavi stanovnika za zdravstvo imaju oko 4000 eura.

Ali, zašto smo među zemljama EU s gotovo najmanje novca po stanovniku za zdravstvenu zaštitu kad u HZZO zaposleni izdvajaju čak 15 posto zdravstvenog doprinosa, što je među najvišim stopama u zemljama EU? Odgovor je jednostavan – zbog malog broja zaposlenih i niskih plaća.

I zdravstvo je, dakle, problem našeg gospodarstva. Jer, oko 1,5 milijun radno aktivnih osiguranika financira zdravstveni sustav i plaća zdravstvenu zaštitu za sebe i za još oko 2,9 milijuna radno neaktivnih osiguranika.

Umjesto da rješava nagomilane probleme, ministar zdravstva gradi nove bolnice. Nove bolnice koje će raditi nove dugove, a ostaje pitanje tko će raditi u tim bolnicama kad već sad imamo nedostatak liječnika i ostalog medicinskog osoblja?

Odljev liječnika i medicinskih sestara je gorući problem, uvijek veći. Pokušaj motivacije povećanjem plaća tu i tamo nešto i pomaže. Da, neki zbog toga ostanu, ali osiromašenje na drugim stavkama je onda neupitno. Bolnički proračuni se teško mijenjaju, pa danas imate bolnice koje 99% proračuna troše na plaće i režije. Zgrade propadaju, a za lijekove se gomila gubitak.

To je krvna slika hrvatskog zdravstvenog sustava! Koji se guši u neorganiziranosti i nesnalaženju Vlade i ministra.

Pitamo Vladu, a posebno ministra, zašto zakonima nije riješila pitanje radnog vremena, posebice liječnika kako bi njihovo radno vrijeme bilo usklađeno s Direktivom o radnom vremenu i kako bi se na taj način ograničilo vrijeme koje bi liječnici mogli provesti u dopunskom radu radeći privatno nauštrb javnog zdravstva.

Zašto nismo reorganizirali sustav bolnica, zašto uništavamo domove zdravlja i potpuno zaboravljamo preventivu i preventivne kampanje? Tri godine ove vlade potrošne su uzalud, ostao je samo još veći dug.

Žalosno je vidjeti da su sve mjere koje su do sada predložene u sustavu zdravstva od ove Vlade usmjerene prvenstveno na fiskalnu konsolidaciju sustava koju će niti krivi niti dužni snositi građani ove države i još k tome s posljedicom koja neće biti poboljšanje kvalitete pružene dravstven0e usluge ili povećanjem razine zdravstvene zaštite.

Neorganizirani sustav ne može funkcionirati bez obzira koliko novaca uložite u njega! Zadnja linija obrane socijalne države je javno zdravstvo. I zato moramo pod hitno uvesti reda u sustav. Gradnja novih bolnica, kupovanje skupih uređaja neće riješiti probleme hrvatskog zdravstva.

Svim hrvatskim građanima poručujemo: Mjere koje poduzima ova Vlada u zdravstvenom sustavu su izrazito opasne i štetne po javni zdravstveni sustav, a one koje ne poduzima – a morala bi – prijete da će zauvijek uništiti javno zdravstvo kakvo pamtimo.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *