Novi Zakon o minimalnoj plaći

Prema Zakonu o minimalnoj plaći, kojeg je Vlada predložila prošle godine, a usvojio Hrvatski sabor, propisano je da se odluka o visini minimalne plaće za sljedeću kalendarsku godinu mora donijeti najkasnije do 31. listopada.

Međutim, naznaka o visini minimalne plaće za sljedeću godinu još uvijek nema!

I dok se premijer prvenstveno bavi trivijalnim pitanjima za kvalitetu života građana, doista začuđuje razina bahatosti i nemara prvenstveno ministra Aladrovića, ali i premijera da u javnosti još uvijek nisu otvorili pitanje minimalca o kojem ovisi život 50.000 radnika i njihovih obitelji!

Smatramo da Hrvatska zaslužuje biti društvo:

  • u kojem će se rad vrednovati,
  • u kojem društvene razlike neće biti tako izražene,
  • u kojem će rad muškaraca i žena jednako vrijediti, i
  • u kojem će plaće pratiti rast produktivnosti!

Hrvatska je među zemljama u kojoj je došlo do najvećeg realnog pada plaća od početka krize i to za 11%. Unatoč gospodarskom oporavku, radnici ne osjećaju benefite gospodarskog oporavka.

Hrvatska je zemlja sa najvećim jazom između rasta produktivnosti i realnih plaća, što podrazumijeva da radnici nisu u dovoljnoj mjeri participirali u podjeli društvenog dobra kojeg su svojim radom stvorili.

Ovakvi poražavajući rezultati pokazuju da Hrvatskoj kronično nedostaje sustavna, smišljena, transparentna politika plaća.

Demokrati smatraju da je politika plaća pitanje kojemu se treba posvetiti posebna pozornost!

Pripremili smo paket zakona u tom području, koje ćemo predložiti Hrvatskom saboru kako bi se u Hrvatskoj uspostavila jasna, transparentna i predvidljiva politika plaća.

Danas upućujemo u proceduru, prvi od tri zakona u tom području.

Danas upućujemo prijedlog Zakona o minimalnoj plaći, kojim tražimo da sustav minimalne plaće bude jasan i predvidljiv i uspostavljen na način da se radnicima na minimalcu osiguraju dostojni uvjeti života i rada.

Da bi se u Hrvatskoj imala zadovoljavajući sustav minimalne plaće smatramo da je Zakon nužno izmijeniti i da je važeći Zakon o minimalcu izrazito loš, jer:

  • omogućava politiziranost procesa i nepredvidljivost,
  • u minimalnu plaću se uključuju svi dodaci na plaću (osim prekovremenog rada, rada nedjeljom i noćnog rada),
  • provedba predstavlja trošak s obzirom da se kritike socijalnih partnera nastoje utišati mjesečnim novčanim naknadama njihovim članovima Povjerenstva koje je uvedeno Zakonom o minimalnoj plaći iz 2018. godine,
  • Zakon ne omogućava poslodavcima fleksibilnost da odstupe od propisane minimalne plaće, a mjere aktivne politike zapošljavanja ne daju željene rezultate.

Kada je riječ o iznosu minimalne plaće za sljedeću godinu Demokrati smatraju da bi Vlada RH trebala predložiti minimalnu plaću u iznosu od 4394,40 kn bruto, što bi predstavljalo oko 60% medijalne plaće koja je u lipnju ove godine iznosila 7.324,00 kn.

Unatoč tome da je je posljednjih godina minimalna plaća podizana, to još uvijek nije dovoljno kako bi se Hrvatska po tom pitanju odmaknula sa dna ljestvice. Prostora za značajnije podizanje minimalne plaće ima!

Pozivamo ministra Aladrovića i premijera Plenkovića odmah javno obznane iznos minimalca kojeg Vlada planira predložiti za sljedeću godinu.

Smatramo da 50.000 radnika koji primaju minimalac zanima njihova egzistencija, a ne premijerovo kumstvo i sukob interesa!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *