fbpx

Nedovršena Sveučilišna bolnica odraz je HDZ-ovih i Bandićevih obećanja bez ostvarenja

Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupstini Grada Zagreba, Mirando Mrsic, predsjendik Demokrata, Nada Boban, clanica Sredisnjeg odbora Demokrata, Igor Matijevac, povjerenik za Grad Zagreb Hrvatskih laburista, photo: Emica Elvedji

Demokrati i Hrvatski laburisti poručili su kako je nedovršena Sveučilišna bolnica odraz zdravstva u glibu HDZ-ovih i Bandićevih obećanja bez ostvarenja. Prije godinu dana potpisan je između Grada Zagreba i Vlade RH sporazum o izgradnji „Nove dječje bolnice“ od koje, do danas, ni traga.

Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, istaknuo je kako su Zagrepčanke i Zagrepčani osjetljivi na ovaj projekt „Nove dječje bolnice“ koji je ostao pusta želja, sramota i utopija na kraju grada. Kazao je kako su se Plenković i Bandić ponovno zaigrali s emocijama građanki i građana. Rekao je kako je bilo najavljeno da će za vrijeme predsjedanja RH Vijećem Europe uslijediti veliko finale početka projekta.

Prije dva tjedna HDZ i stranka Milana Bandića su u rebalansu gradskog proračuna smanjili planirana sredstva za pripremnu dokumentaciju za 85% što je dokaz kako su Plenković i Bandić zapeli u blatu novog, gala prezentiranog obećanja. Naime, prije trinaest mjeseci Plenković, Bandić te tadašnje ministrice Žalac i Murganić, kao i bivši resorni ministar Kujundžić obećavali su radove na bolnici s europskim novcem s početkom na ljeto 2021. godine.“ – naglasio je Petek.

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, kazao je kako nova žarišta korona virusa ponovno ugrožavaju ukupno zdravlje naših građana. „Zadarski slučaj je ogolio “sigurnost” na Plenkovićev i HDZ-ov način. I pokazao kako izgleda jednakost i pravednost na HDZ-ov način: obični ljudi moraju u samoizolaciju, a Plenković? Sve za izbore, pobjeda pod svaku cijenu. Nije mu važno zdravlje ljudi, nisu mu bitna neovisna epidemiološka i stručna mišljenja. Bahatost kakvu nismo vidjeli od Sanadera. Zaslužio je kaznu hrvatskih građana i gubitak izbora.“ – poručio je Mrsić.

Epidemiolozi ne mogu i ne smiju biti glavni i jedini stratezi zdravstvenog sustava zemlje. Njihova je odluka o pružanju selektivnih zdravstvenih usluga ugrozila ionako krhku jednakost prava na zdravstvenu zaštitu svih građana. Nacionalni stožer civilne zaštite i politički obojeni epidemiolozi šalju zbunjujuće poruke našim građankama i građanima što će utjecati da se zanemari prevencija korona virusa kroz fizičku distancu.

Mrsić je pozvao predsjednika Republike da hitno raspusti tzv. Nacionalni stožer i imenuje novi, nestranački i stručni Epidemiološki stožer RH ističući kako je to presudno za zdravlje nacije. Ujedno je pozvao tehničkog ministra Beroša da već danas definiraju protokole za skrb o ugroženim populacijama kojima se trebaju osigurati specijalistički pregledi kako bi se pravovremeno dijagnosticirala oboljenja.

Igor Matijevac, povjerenik Hrvatskih laburista za Grad Zagreb, kazao je kako ćemo do 2025. ostati bez 2.700 liječnika specijalista što će dodatno unazaditi zdravstvenu zaštitu hrvatskih građana. „Već se pokazalo da nam kronično nedostaje pedijatara, ginekologa te liječnika obiteljske medicine. Neka mjesta u Slavoniji i po otocima već godinama ne mogu zadržati liječnike u svojim sredinama. Još je gora situacija s medicinskim sestrama.“ – kazao je Matijevac.

Ova nedovršena Sveučilišna bolnica u Zagrebu jasno poručuje kako hrvatskom zdravstvu i gospodarstvu treba hitno izlječenje, a politici apsolutni zaokret na izborima 5. srpnja koji će odrediti smjer kako ćemo živjeti sljedeće četiri godine, poručili su.

Fotografija: Renato Petek, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Mirando Mrsić, predsjendik Demokrata, Nada Boban, članica Sredisnjeg odbora Demokrata, Igor Matijevac, povjerenik za Grad Zagreb Hrvatskih laburista, photo: Emica Elveđi

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *