fbpx

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Mirando Mrsic, photo: Luka Stanzl - PIXSELL.

Izjava Miranda Mrsića, predsjednika Demokrata povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama:

“Nasilje u bilo kojem obliku nije dopustivo. No, borba protiv nasilja nad žena počinje s prevencijom, edukacijom i ravnopravnim odnosom spram svih žena u društvu. Nažalost, hrvatsko društvo u području zrelosti poimanja ravnopravnosti spolova je na niskim granama, još je žalosnije što politička potpora ženama ostaje isključivo na deklarativnoj razini. Takvo stanje plodno je tlo svim oblicima nasilja nad ženama. Upravo zato je potrebna snažna podrška državnih organa kako bi nasilje bilo kažnjeno te je potrebno provoditi oštrije kazne kako bi poslali jasnu poruku s konkretnim akcijama.

Zahvalan sam svim organizacijama civilnog društva koje svojim djelovanjem osvještavaju ovu problematiku u društvu. Apeliram na žrtve nasilja da se ne ustručavaju tražiti pomoć, kako policije, Centra sa socijalnu skrb tako i zdravstvenim djelatnicima. Nasilje počinje s manjim agresijama koje je bitno spriječiti u što ranijoj fazi kako ne bi eskaliralo.

Nasilje se ne smije ni na koji način tolerirati i bitno je imati svijest kao građanin da se takve situacije prijave mjerodavnim institucijama i kada ste samo promatrač. Posebno je važno educirati djecu od malih nogu o spolnoj ravnopravnosti te nedopustivosti bilo kakvog nasilja od bullyinga nadalje.“

Fotografija: Mirando Mrsic, photo: Luka Stanzl – PIXSELL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *