fbpx

Mrsić: Pravo žene na izbor se ne smije dovesti u pitanje

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, održao je danas konferenciju za medije u Saboru na kojoj je predstavio novu potpredsjednicu stranke i najavio inicijative s kojima će Demokrati nastupati u Saboru. Mrsić je predstavio Bojanu Hribljan,  zamjenicu župana Bjelovarsko-bilogorske županije koja se priključila Demokratima. Hribljan je na zadnjem Središnjem odboru izabrana za potpredsjednicu stranke.

Mrsić je napomenuo da će odmah nakon zimske stanke u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog zakona koji regulira pravo na pobačaj i napomenuo: „Ministar Kujundžić i Andrej Briselski ne žele provesti odluku Ustavnog suda koji je jasno naložio Vladi da pripremi novi zakon o pobačaju. Andrej Briselski boji se svojih desničara iz HDZ-a pa nema hrabrosti donijeti moderan, europski zakon o pobačaju. Stav Demokrata je jasan i naš prijedlog zakona će ići u tom smjeru. Nema zabrane pobačaja, nema dodatnih savjetovanja ni komisija za ćudoređe. Pravo žene na izbor se ne smije dovesti u pitanje.

Najavljujući Zakon, Mrsić je pozvao sve saborske zastupnice i zastupnike koji ne žele konzervativan zakon da se pridruže i da zajedno predlože zakon koji će ženama jamčiti pravo na izbor.

Mrsić se još jednom osvrnu na proračun i upozorio na rast troškova i gomilanje javne uprave. „U posljednje tri godine, od kada je HDZ na vlasti, hrvatska država poskupjela je čak 15 posto! Rashodi državnoga proračuna skočili su za 17 milijardi kuna u 3 godine HDZ-ove vlasti. Toliko bi nas koštalo da smo izgradili autocestu u punom profilu od Zagreba do Šibenika. Nismo. Novce su pojeli HDZ-ovi uhljebi.“ Napomenuo je Mrsić i upozorio da cijela situacija podsjeća na 2008. pred krizu i da stojimo na kori od banane i pitanje je trenutka kad ćemo se poskliznuti.

Predsjednik Demokrata osvrnuo se i na Deklaraciju Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i rekao kako Demokrati neće podržati Deklaraciju jer se radi o miješanju jedne države u unutarnja pitanje i uređenje druge države. „Hrvatska je po Ustavu dužna skrbiti se o Hrvatima u BiH, ali ne ovakvim deklaracijama. Kao što ne želimo da se drugi miješaju u unutrašnje stvari Hrvatske, nije prihvatljivo da se Hrvatska miješa u unutrašnje stvari BiH“ izjavio je Mrsić i dodao kako je za loš položaj Hrvata u BIH odgovoran HDZ koji je cijelo vrijeme na vlasti, a nije napravio ništa da se položaj Hrvata popravi i ovom Deklaracijom kupuje glasove pred izbornu godinu.

Nova potpredsjednica Demokrata Bojana Hribljan, istaknula je da se Demokratima pridružila nakon dosta razmišljanja  i da je svjesna da je podizanje stranke dug i naporan posao. Izjavila je: „dugo sam razmišljala želim li se pridružiti ovoj ekipi, ali nakon što sam vidjela program, a posebno nakon što sam vidjela koliko truda i rada ulažu na terenu, odlučila sam se pridružiti Demokratima i pomoći sa svojim znanjem i iskustvom. Ljudima treba vratiti vjeru u politiku, a to možemo samo svojim radom i primjerom.“

Demokrati će danas osnovati svoju prvu regionalnu podružnicu Sjeveroistok sa sjedištem u Bjelovaru, a nakon Nove godine, nastavit će s osnivanjem podružnica. Bojana Hribljan preuzet će vođenje Regionalne podružnice Sjeveroistok.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *