fbpx

HDZ-ov izborni pritisak na učitelje, roditelje i djecu

Ilustracija - djeca u školi, izvor: freepik.com

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, proziva Plenkovićevu tehničku vladu i ministricu Divjak da stavljaju izborni pritisak na učitelje, roditelje i djecu.

U cilju izborne kampanje sve se više pritišću djeca koja bi od ponedjeljka „obveznije“ trebala ići u školu, a djeca koja izostanu s nastave moraju donijeti ispričnicu. U ovom slučaju u školu idu samo djeca do 4. razreda osnovne škole. Sva organizacija školske nastave uz poštivanje epidemioloških mjera prebačena je na ravnatelje škola i učitelje.

Učitelji se vraćaju na svoju klasičnu nastavu i ne rade više u razrednoj nastavi na daljinu, a u procesu donošenja ove odluke djeca koja imaju pomoćnike u nastavi, opet su zanemarena kao što su bila početkom ove školske godine 2019./2020. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s tehničkom ministricom Blaženkom Divjak oglušilo se pomoći učiteljima, ravnateljima, roditeljima i djeci. Do 1. lipnja kada više neće biti nastave na daljinu na HRT3 se ne zna točno što bi se trebalo raditi.

Hrvatski obrazovni sustav izgubljen je u bespućima korona virusa i opet se struka podređuje političkim apetitima. Škola je trebala biti ili odgođena do jeseni ili jednako obvezna za svu djecu, posebno vodeći računa o epidemiološkim mjerama te najranjivijim skupinama djece koja trebaju podršku pomoćnika u nastavi. Po drugi put je sva odgovornost za odlazak djece u školu prebačena na roditelje.“ – naglašava Mrsić.

Plenkovićeva tehnička vlada i ministrica Divjak pokazali su ogromno zanemarivanje resora obrazovanja što je unazadilo generacije djece i mladih. Poseban problem su škole u Zagrebu i okolici koje prije svega nisu sigurne, a još manje su spremni protokoli u slučaju i slabijih potresa koje je moguće očekivati u post efektima nakon velikih potresa.

Resorno ministarstvo i gradska zagrebačka uprava su neodgovorni. U školama može nastati stampedo u kojem se djeca mogu ozlijediti, a vidno zanemarivanje i najranjivije skupine djece ostavlja nas bez riječi. Ne smije se dopustiti izlaganje djece pogibelji i bez kvalitetne pripreme organizirati vraćanje djece u školske klupe. Djeca su nam sigurno pametnija nego što to možemo reći za veliku većinu neodgovornih političara.“ – upozorio je Mrsić.

Fotografija: Ilustracija – djeca u školi, izvor: freepik.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *