fbpx

Nema tog rječnika koji može ublažiti i sakriti krađu

Mirando Mrsić

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, poručuje kolumnistu Marinku Jurasiću, kako je jedna stvar biti politički HDZ-ov simpatizer, a sasvim druga kada se pokušava sakriti očita HDZ-ova krađa novaca namijenjenih invalidima kako bi se osposobili za tržište rada i napokon dobili jednaka prava u društvu koja bezrezervno zaslužuju.

Jurasić ni spomenuo nije da sam ja za vrijeme svog mandata Ministra rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića donio Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kolumnistu, očito nije bitna socijalna inkluzija osoba s invaliditetom. Bitno mu je da za očitu krađu novca kaže da je bila „prenamjena“ sredstava koja je, u ovom slučaju, prava nakarada, zakonski provedena. Nema tog rječnika niti kolumne koja može ublažiti i sakriti očitu krađu.“ – ističe Mrsić.

Komentira da je žalosno što su zakonsku krađu novca za invalide podržali svi, pa i oni koji se rječito trse da su socijaldemokrati. Dodaje da nema zdravog razuma niti ekonomske opravdanosti uzeti novce invalidima na što je argumentima upozoravao, sada već, tehničkog ministra Aladrovića.

Izmjenom Zakona od 19. ožujka ove godine uzeli su se novci za zapošljavanje invalida i dali poduzetnicima koji nemaju nikakvu sankciju ako radnike otpuste, a dobili su potpore. Sredstva za očuvanje radnih mjesta mogla su se puno efikasnije zaštiti i osigurati iz, primjerice, revidiranja Vatikanskih ugovora što se HDZ ne usudi ni tražiti Crkvu koja bi to, u ovom teškim vremenima, sigurno podržala.“ – poručuje Mrsić.

Naglašava kako su potpore za očuvanje radnih mjesta otišle u vjetar jer su ih dobili i poslodavci koji su ove godine isplaćivali masne dividende, te da su se novci invalida vratili i poslodavcima koji su u državnu kasu uplaćivali naknade za kvotno zapošljavanje ove najranjivije skupine na tržištu rada. Dodaje kako iza izbora slijedi tsunami val otpuštanja radnika kojeg jako tanka državna blagajna neće moći spasiti, a Plenkovićeva tehnička vlada će se pravdati da nema zakonske instrumente za sprečavanje otkaza.

Sportske mirovine, spomenute u kolumni, dobili su i sportaši paraolimpijci koji sigurno ne žive u jednoj od poreznih oaza u svijetu, napominje Mrsić. Odgovorni hrvatski sportaši koji imaju životno osigurana sredstva vratili su svoje sportske mirovine, dodaje. Mrsić ističe kako je velika šteta što takva odgovornost nije dobroćudan virus pandemijskih razmjera kojim bi se zarazio HDZ, Milan Bandić, HNS, SDP, Škoro, Most i svi redom političari kojima očito nedostaje odgovornosti, o moralu da ne govorim.

U kolumni se Jurasić dotiče i poticaja za zapošljavanje mladih koji su, do sada, jedina prava demografska mjera koja se, da je bilo političkog sluha, trebala nadograđivati kako nam se mladi ne bi mahom iseljavali.“ – kaže Mrsić. Dodaje kako se nadogradnje ovih poticaja i osiguranja sustavnih demografskih politika nije ni sjetila ova, sada, Plenkovićeva tehnička vlada. Pritom, su se oglušili i na molbe za produžavanje ugovora o radu nenastavnom osoblju koji su prije korone sklopili ugovore na određeno vrijeme, komentira Mrsić. Ujedno su odugovlačili sa štrajkom prosvjetara mjesec dana igrajući na kartu da će prosvjetne radnice i radnici popustiti pred Plenkovićevom slatkorječivom euro retorikom, naglašava Mrsić.

Naša su djeca izgubila mjesec dana zbog štrajka, a sada s korona pandemijom još više. Nitko se u Plenkovićevoj tehničkoj vladi i gradskoj zagrebačkoj upravi ne brine u koje će i kakve škole ići naša djeca u Zagrebu jer da se stvarno brinu Zakon o obnovi nakon potresa ne bi bio trgovačka izborna loptica.“ – naglašava Mrsić.

Smatra kako se Sabor nije smio naprasito raspustiti bez hitne zakonske regulacije obnove Zagreba nakon potresa. Komentira, da je imalo političke odgovornosti, razuma i ljudskosti odgodili bi se izbori bar za dva tjedna i ne bi se, danas, namjerno kašnjenje Zakona o obnovi Zagreba pravdalo kompleksnošću. Struka odavno ima rješenja i načine obnove Zagreba, kaže Mrsić. Naglašava da se struka ne pita za mišljenje i rješenja s jednim ciljem osiguranja izborne pobjede što Zagrepčani i Zagrepčanke itekako prepoznaju.

„Jurasiću, nema morala niti odgovornosti u ovim surovim HDZ-ovim politikama koje su podržali čak i kvazi „socijaldemokrati“. Takve političare ni vrag ne bi primio u svoju postelju, a kamoli pisao o njima.“ – zaključuje Mrsić.

rezultati-glasovanja

Fotografija: Sandra Šimunović/PIXSELL

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *