fbpx

MRSIĆ: Preko minimalca Plenković želi sakriti sve nepravde u sustavu

Minimalna plaća ponovno služi kao sredstvo za kupovanje glasova, dok u sustavu plaća vlada totalni nered. Poručio je danas predsjednik Demokrata Mirando Mrsić komentirajući odluku vlade oko iznosa minimalne plaće u Hrvatskoj.

Mrsić je izjavio Povećanje minimalne plaće od 250,00 kn premijer prikazuje kao uspjeh, dok u sustavu minimalne plaće vlada nered. Nažalost, Danas nije neuobičajena praksa da se mnogi dodaci, na koje radnici imaju pravo kao što su rad u poslijepodnevnim satima, rad subotom, rad na visini i drugi uračunavaju u iznos minimalca pa radnici, ovisno o uvjetima rada nisu u istom položaju.

Mrsić ističe kako je sustav plaća potrebno urediti posebnih zakonom kako bi se uvelo reda. „Da je premijeru stalo do radnika koji primaju minimalac, uz značajnije povećanje minimalne plaće, morao je predložiti i novi Zakon o minimalnoj plaći, koji bi ispravio duboke nepravde koje vladaju u sustavu. Plenkoviću očito nije bitna pravednost sustava, već misli da će povećanjem minimalca sakriti sve nepravde i loše stanje samog sustava, koji mu dozvoljava da svojim odlukama kupuje izborne glasove.

„Buduća politika Europske komisije bit će usmjerena na utvrđivanje minimalne plaće koji odgovara iznosu od 60% medijalne plaće. Da je Plenković pokazao imalo želje da i Hrvatska slijedi smjernice Europske politike, tada je minimalna plaća morala biti 4395,00 kn što bi odgovaralo vrijednostima za koje se zalaže EU.“ Naglasio je Mrsić i zaključio kako Demokrati smatraju današnju odluku Vlade o povećanju minimalne plaće od 250,00 kn mrvicama koje premijer baca radnicima u zamjenu za glasove na skorašnjim izborima!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *