fbpx

Mrsić: Medvedove izmjene Zakona o braniteljima dodatni udarac na hrvatski mirovinski sustav

kolaž fotografija / Facebook, Vlada Republike Hrvatske i Tomo Medved

Problem mirovinskog sustava su mirovine po posebnim propisima za koje se sada izdvaja preko 9 milijardi kuna, a bit će i više kada zažive do kraja svi članci Medvedovog Zakona o braniteljima”, istaknuo je Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava i predsjednik Demokrata.

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju kako braniteljske mirovine trenutačno u Hrvatskoj prima više od 113 tisuća veterana ili članova njihovih obitelji. Najveći broj njih, 71.366 veterana, prima mirovinu u prosječnom iznosu od 5,616 kuna, dok oko 35 i pol tisuća veterana prima mirovinu priznatu prema općim propisima, ali uz zakonske povlastice u prosječnom iznosu od 2,511 kuna.

Tu je i već 7 tisuća pripadnika HVO-a, s prosječnom mirovinom od 2,964 kune, s time da Medvedov Zakon o braniteljima otvara još veće mogućnosti da se pripadnicima HVO-a iz BiH isplaćuju mirovine iz proračuna Republike Hrvatske”, upozorio je Mrsić.

Prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava 2025. godine ukupni godišnji trošak braniteljskih mirovina iznosit će oko 10 milijardi kuna, stoji u priopćenju.

Nejednak tretman građana

Vlada Andreja Plenkovića je mirovine i privilegije branitelja i njihovih obitelji dodatno povećala, proizvodeći tako još više nepravde u ionako nepravednom hrvatskom društvu, unatoč svim preporukama iz Bruxellesa. Zahvaljujući tom Plenkovićevom potezu ubuduće će većina hrvatskih građanki i građana imati manje mirovine, dok će istovremeno veterani i njihovi nasljednici imati – više mirovine”, objašnjava Mrsić.

U prosincu 2020. godine, prosječna braniteljska mirovina iznosila je 6.025,98 kuna, dok je prosječna „radnička“ mirovina iznosila 2.566,56 kuna.

Mrsić je na kraju zaključio da će nevjerojatne privilegije braniteljskih mirovina biti sve veći teret mirovinskog sustava što će u konačnici dovesti do sloma istog, zato naglašava potrebu razdvajanja ta dva sustava.

Fotografija: kolaž fotografija / Facebook, Vlada Republike Hrvatske i Tomo Medved

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *