fbpx

Mrsić: Isplata neoporezivih nagrada postala je pošast u Hrvatskoj

U srijedu je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u Saboru ukazao na štetnost dosadašnjih mjera Vlade u području politike plaća i naglasio kako se nepromišljena i štetna politika odražava na loš socijalni položaj naših građana.

Cijeli govor pogledajte i poslušajte u videu ispod:

U proteklo vrijeme smo mogli slušati hvalospjeve premijera Plenkovića i ministra Marića o benefitima četiri kruga porezne reforme, o tome kako će država rasteretiti građane, o tome kako će povećati plaće ali očito nisu gledali kako će se to dugoročno se odraziti na socijalnu sigurnost građana i što će to značiti u budućnosti za njihove mirovine, za njihov položaj onda kada odu u mirovinu.

O štetnosti politike plaća već sam u više navrata govorio u Saboru, i ukazivao na posljedice koje će takve štetne mjere porezne reforme zadesiti naše građane kad je riječ o socijalnoj sigurnosti jer nisu razrađeni mehanizmi kompenzacije i sprječavanja tih loših efekata na budućnost građani Republike Hrvatske. Naime, isplata neoporezivih nagrada postala je pošast u Hrvatskoj.

Sve što se može se isplaćuje kao neoporeziva isplata. Mnogi radnici koji su topli obrok imali u bruto plaći što je posljedično utjecalo i na njihove veće naknade za bolovanje, a onda posljedično i za njihove mirovine, no poreznom reformom ministra Marić je to izvukao iz bruto plaća i zamijenio ga neoporezivom prehranom.

Postavlja se pitanje koliko je porezna reforma utjecala na poslodavce onih koji takvog instituta nemaju za svoje radnike da ga uvedu, a koliko je radnika izgubilo zbog svog smanjenja bruto plaće. Štetna porezna politika, nažalost, ne utječe loše samo na radnike i buduće umirovljenike, kao što sam upozoravao, nego i na sadašnje umirovljenike.

Naime, prema važećoj metodologiji Državnog zavoda za statistiku, u statistički iznos prosječne bruto i neto plaće ne ulaze ne porezna davanja, koja je svojom reformom i široko ministar Marić uveo u Hrvatsku. Zbog navedenog razloga Vlada je shvatila da će joj to u ovo predizborno vrijeme biti loše jer će defacto, onako kako je DZS računao plaću, pokazati da umjesto da plaća raste – ta plaća pada. Zato je Vlada smijenila ravnatelja DZS jer očito nije slušao ili nije želio raditi tu kreativnu statistiku koju sa sadašnjom ravnateljicom vidimo u DZS, pa je odlučeno kako ćemo u plaću u Hrvatskoj uključiti i neporezna davanja samo s ciljem kako bi slika HDZ-a bila veća.

Ali, to nismo uključili u ono što je važno –  nije uključeno u izračun mirovine, odnosno u izračunu imovine toga nema. No, ako Vlada toliko snažno zagovara takvu politiku plaća, onda bi bilo pošteno da se ta politika plaća reflektira na mirovinski sustav i to tako da se sadašnja formula za usklađivanje mirovina promijeni, i da se u tu formulu onda uključe i neoporezivi iznosi.

Dakle, ne samo da Vlada izgleda lijepo pred građanima, nego neka izvoli napraviti i za sadašnje umirovljenike pa ne bi bilo ovog porasta od 0,7% mirovina koje je Vlada najavila. U protivnom naši umirovljenici neće vidjeti benefite povećanja „plaće naših radnika“. Jednako tako država bi trebala pokazati brigu za svoje umirovljenike jer kao što je najavljeno ona naša Cro kartica za turizam će na tu karticu imati pravo radnici u radnom odnosu, obrtnici, djelatnici slobodnih zanimanja i poljoprivrednici.

Ja plediram da Vlada u tu karticu uključi i umirovljenike tako da umirovljenici Cro karticu koriste za zdravstveni turizam. Dakle, dok se premijer bavi stimulativnim poticajem za naše iseljenike vrijeđajući njihovo dostojanstvo vrijeme je da napravi nešto i za umirovljenike.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *