fbpx

Medulinski čelnici korona epidemijom maskiraju privatne interese

Medulin iz zraka, izvor: medulin.hr

Medulinski općinski čelnici koriste zadnju priliku kako bi s novim prijedlogom Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Medulin zamaskirali privatne interese, poručuju Demokrati Istre.

„Lokalni su šerifi sebi osigurali “kontrolirano” provođenje javne rasprave u cilju što lakšeg ispunjavanja svih uvjeta potrebnih za donošenje samog prostornog plana po modelu “daleko od očiju javnosti”. Forma javnosti je naizgled zadovoljena, ali realno nije ispunjena.“ – upozoravaju Demokrati Istre.

Općina Medulin započela je 19. studenog javnu raspravu o prijedlogu Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Općine Medulin koja traje mjesec dana. Javno izlaganje o Prijedlogu ID PPUO MEDULIN održano je 1. prosinca putem live streama koji je svim zainteresiranima trebao omogućiti postavljanje pitanja te dobivanje odgovora na postavljena pitanja. Međutim, brojnim zainteresiranim mještanima Medulina live stream servis ostao je nedostupan. Niti su mu mogli pristupiti, a kamoli postavljati pitanja.

Prostorni plan Općine Medulin, potrebno je promijeniti ali u skladu s javnim interesom s ciljem oplemenjivanja prostora, no to treba provesti sukladno Zakonom i uz poštivanje procedura. No, ovime lokalni moćnici pokazuju da je njihova „vizija“ daleko od javnog interesa i zakona. Predloženi Prostorni plan već sada ne odgovara stanju na terenu.

Nedopustivo je da pojedinci mogu jeftino kupiti poljoprivredno zemljište, potom, na tom zemljištu grade nebodere, ugrađene ili polovično ugrađene objekte koristeći “rupe” u Zakonu i Planu. Ne smije se omogućiti gradnja nelegalnih etaža na objektima koji vizualno i funkcionalno nagrđuju prostor. Pri gradnji, pojedinci, ne poštuju ni susjede, ni procedure, ni zakon, ni skupe planove koje Općina donosi “pro forma”. Takvi pojedinci to rade jer mogu zato što će općinski čelnici zbog “dobrih prijateljskih” odnosa pred “nepravilnostima” zatvoriti oči i gurnuti sve pod “tepih” nadajući se da to nitko neće primijetiti.

Općina Medulin predstavlja loš primjer upravljanja prostorom kojeg zamjećuju ne samo mještani nego i šire. O tome svjedoči činjenica da se Općina nije priključila Deklaraciji kojoj je cilj sankcioniranje nelegalne gradnje i uvođenje reda u prostoru koju su potpisali većina istarskih gradova i općina. Na ovaj način razbacuje se novac mještana na planove i projekte koji nemaju nikakvog realnog smisla već služe kao kulisa za još jedan loš performans čelnika općine pred izbore.

Svjesni smo da se s Planom moralo “izaći”, te da je ovo zadnji rok jer je zakonom definiran rok od dvije godine od donošenja odluke. Znamo da je za potrebne korekcije službama trebalo vremena, i da će procedura donošenja Plana potrajati još neko vrijeme, no to ne anulira problem ciljano loše provedenog live stream javnog izlaganja kojim je onemogućen kvalitetan pristup svim zainteresiranim mještanima te činjenice da će se za pet mjeseci održati lokalni izbori.

„Ovaj postupak čelnika Općine Medulin svakako nije u interesu mještana. Koriste korona epidemiju i kratke rokove kako bi maskirali vlastite privatne interesi što je nedopustivo.“ – poručili su Demokrati Istre.

Fotografija: Medulin iz zraka, izvor: medulin.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *