fbpx

Koronakriza nije Blitzkrieg i opasno prerasta u ratno stanje

Danas se u Vladi RH pregovaralo s poduzetnicima bez predstavnika radnika što i dalje pokazuje kako Plenković, ni u ovoj krizi, ne pokazuju istinsku želju da zaštiti radnike, poručio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata. 

Plenković je jučer donesenim mjerama dodatno generirao psihozu u društvu, ugrozio je radnike i poduzetnike, a svojim ponašanjem ne ulijeva povjerenje niti jednima niti drugima. Vidno pokazuje da nema liderskih kapaciteta na dugoročnu borbu protiv korona pandemije.“ – kazao je Mrsić.

Istaknuo je kako korona kriza nije Blitzkrieg, već zbog Plenkovićeve neodgovornosti i dvostrukih pravila prerasta u ratno stanje, a loša gospodarska situacija potrajat će značajno duže od same pandemije. Odavno je trebalo uvesti izvanredno stanje što se tiče korona pandemije i jasno podijeliti odgovornosti među svima koji odlučuju o građanima i budućnosti naše zemlje, uz oštro sankcioniranje neprovođenja potrebnih mjera.

Znali smo da će se tijekom zimskog perioda korona virus rasplamsati. Plenković je imao vremena pripremiti potencijalne mjere zaštite radnika i poduzetnika ali to nije učinio, niti su se pripremili mogući scenariji, a kamoli da su se provele reforme ili sustavno pristupilo zatvaranju koruptivne crne rupe koja guta proračunske novce. Sad se pokušava parcijalno gasiti vatra, dok je opožareno cijelo gospodarstvo.“ – naglasio je Mrsić.

Državni proračun za 2021. koji je netom prihvaćen može već sada ići u rebalans. Uz to, traljavo uvesti drugi lockdown, a da pritom mjere za opstanak gospodarstva kasne pokazuje neodgovornost i nestručnost te generira nepovjerenje što stvara dodatnu psihozu u društvu. U isto vrijeme Plenković unutar svog Savjeta za koronu ima članove koji su u sukobu interesa i dobro zarađuju na koroni.

Plenković iz epizode u epizodu pokazuje nedosljednost u borbi protiv korona krize. Opasno kasni na svim razinama što stvara opću nesigurnost u društvu. Jedini model trebao je biti stroži lockdown uz znatno ranije definiranje mjera za očuvanje radnih mjesta i pomoći poduzetnicima koji su se mogli financirati i iz EU fondova. Mjere su zakasnile i to plaćaju građani svojim životima, a s kašnjenjem nam je Plenković ukrao Božić.“ – zaključio je Mrsić.

Fotografija: Mirando Mrsić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *