fbpx

Sljedeća 2 mjeseca su ključna

Sljedeća 2 mjeseca su ključna!

Mirando Mrsić
14.05.2020., Zagreb – Mirando Mrsic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sljedeća dva mjeseca su ključna. Na izborima ćemo odlučiti hoće li Hrvatska izrasti u progresivnu, modernu i demokratsku zemlju u kojoj naša djeca ostaju živjeti. Ili ćemo uništiti slobodu i demokratske vrijednosti Lijepe naše dopuštajući nastavak širenja pandemije korupcije. Naša je dužnost da se izborimo za državu u kakvoj želimo živjeti. Birajte odgovorno.

Nažalost, svakodnevno svjedočimo političkoj neodgovornosti, od trenutne Plenkovićeve tehničke vlade i bešćutne mašinerije HDZ-a, preko jačanja ultra desnice na čelu sa Škorom pa sve do ignoriranja činjeničnog stanja Davora Bernardića i SDP-a koji u cilju očuvanja parlamentarnih fotelja uništavaju u korijenu vrijednosti socijaldemokracije.

Očekuju nas jako teška vremena zbog korona pandemije. Istovremeno, građanke i građani Zagreba koji su stradali u nemilom potresu su zaboravljeni. Ostali su bez krova nad glavom, prepušteni sami sebi u sanaciji njihovih domova nakon potresa. Građani Zagreba i okolice su zaslužili zimu dočekati u svom toplom domu, a djeca u Zagrebu trebaju učiti u građevinski sigurnim školama. Treba nam vlast koja brine o svojim građanima, vlada koja neće zaboraviti pokrenuti proceduru kako bi se iz Europskog fonda solidarnosti pribavili 280 milijuna €.

Treba nam vlada u kojoj se ministri neće mijenjati k’o na pokretnoj traci. U Plenkovićevo vladi izmijenilo se 15 ministara, ukradeno je gotovo pola milijardi kuna iz fonda za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, pod krinkom očuvanja radnih mjesta radnika i radnica.

Treba nam vlada koja će misliti na radnike, a ne spašavati poslodavce jer su sredstva za borbu protiv korona krize dijelili bez kriterija poslodavcima koji bez sankcija mogu i otpustiti radnike kad pokupe naše novce. Ujedno su potpore dobili poslodavci koji su ovu godinu isplatili masne dividende što se govori o milijunskim svotama.

Sredstva za potpore gospodarstvu trebala su biti direktno isplaćena na račune radnika i osigurana, između ostaloga, revidiranjem opterećujućih Vatikanskih ugovora, korekcijom povlaštenih i braniteljskih mirovina, poticanjem i jačanjem strateških grana koje mogu pokrenuti puls gospodarskog razvoja. Gospodarstvo koje ovisi o jednoj strateškoj grani koja se razvija po onoj „Dao Bog sunca, bit će dobra sezona“ više ne zadovoljava ova turbulentna vremena.

Treba nam vlada koja donosi odluke, a ne skriva se iza duboko politiziranog Stožera civilne zaštite. Čak su se njima poslužili u izbornoj igri oko zabrana rada trgovina nedjeljom kako bi se očuvala vlast. Okrutno se koristi ionako osakaćena državna blagajna kako bi se promovirala izborna kampanja HDZ-a.

Trebaju nam vlast i vlada koja rade u javnom interesu, svih građanki i građana Hrvatske. Treba nam vlada odgovornosti. I zato, sljedeća dva mjeseca su ključna. Birajte odgovorne.

prof. dr. sc. primarijus Mirando Mrsić, dr. med.