fbpx

Biraj odgovorno

Bero nije rješenje

Mirando Mrsić i David Bregovac, autor: Dalibor Urukalović - PIXSELL
31.05.2020., Zagreb – Konferencija za medije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti na temu Parlamentarni izbori 2020. Govorili su Mirando Mrsic, predsjednik Demokrata i David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Najgora prepreka jednom političaru u njegovom radu je prelomiti zov moći i saborske fotelje. Na tome se lome koplja i nažalost, najčešće, prevlada zov moći i ugoda saborske fotelje. To je najveći problem koji priječi da jedan političar radi za javni interes, interes koji će na jednak način zastupati sve građanke i građane. Sitne i kratkoročne kalkulacije prepoznatljiv su potpis političara koji ne rade u javnom interesu.

Politička odgovornost, liderstvo, odlučnost, stručnost i konkretna djela su vještine koje od budućeg premijera i političkih stranaka očekuju i zaslužuju sve hrvatske građanke i građani.

Manjak liderstva i slabašnu političku odgovornost svi vide i prepoznaju. Svi to shvaćaju, neki izgovaraju, neki to potiho kažu, a rijetki jasno i glasno kažu kako je to danas glavni problem na predstojećim parlamentarnim izborima.

Hrvatska se nalazi pred teškim vremenima. Upravo sada nije vrijeme za šutnju i odgađanje neminovnog. Hrvatskoj politici treba odgovornost, odlučnost i snaga da pokrene velike promjene koje su nužne kako bismo izašli iz ove velike ekonomske krize.

Krizu nećemo moći premostiti ako ne zatvorimo pipu korupciji i političkim žetončićima. Krizu ćemo moći prebroditi ako zajednički i odgovorno zauzmemo stav da želimo bolju Hrvatsku, državu u kojoj su demokratska načela osnova, a ne riječi koje se olako izgovaraju i koje ostaju bez konkretnih djela.

Ova korona kriza pokazala je kuda nas vodi Plenkovićeva i HDZ-ova vlast. Vodi nas ka potencijalnoj koaliciji sa Škorom što će uzdignuti ultra desnu ideologiju gdje ćemo imati ograničene mogućnosti i slobode. To ne smijemo dozvoliti.

Hrvatska se ne brani pljačkom, otimačinom i sitnim kalkulacijama. Hrvatska se brani odgovornošću i poštenim radom. To svaki dan potvrđuju naše radnice i radnici koji su nažalost ostali na vjetrometini. Njihova se prava spominju samo riječima ali jako je malo konkretnih djela i stvarne zaštite prava hrvatskih radnica i radnika.

Za prava radnica i radnika, građanki i građana Hrvatske koalicija stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti bori se odgovorno, snažno i sa stavom. Zato, kažemo kako Bero nije rješenje. Nije rješenje niti Plenković, niti Škoro.

Rješenje je odgovornost. Odgovornost koja će okupiti sve hrvatske građanke i građane, koja će umiriti duhove ideologije koji nas vraćaju unazad i međusobno svađaju, koja će prepoznati kako napraviti most između poslodavaca i radnika, između javnog i privatnog sektora, koja će umjesto uhljebništva poticati zapošljavanje odgovornih radnica i radnika te vrednovati pošten rad. Treba nam gospodarski puls i razvoj, a upravo zato nam je potrebna politička i građanska odgovornost.

Stoga, građanke i građani, na predstojećim parlamentarnim izborima s odgovornošću izađite na izbore. Birajte odgovorno, birajte osobe i stranke koje mogu pokrenuti zamašnjak razvoja kako bismo premostili ovo teško vrijeme. Bit će teško, ali u zajedništvu na krilima odgovornosti premostit ćemo ovo teško vrijeme za naše bolje sutra i za bolju budućnost naše djece koju želimo i trebamo zadržati u Hrvatskoj.

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata

David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista